Dlaczego warto jeść płatki owsiane?


Dlaczego warto jeść płatki owsianeZdrowe płatki owsiane

Nie ma lepszego śniadania o tej porze roku, niż owsianka. Warto więc wiedzieć, co może zdziałać ten niepozorny zbożowy pokarm.

Płatki owsiane pobudzają do pracy układ odpornościowy

To zasługa cynku. Płatki owsiane zawierają go więcej, niż np. polędwica, jajka czy ryż (3 mg w 100 g – niecała szklanka). Reguluje on działanie układu odpornościowego i nasila je, gdy jest za słabe.

Uwaga! Objawami braku cynku w organizmie są m.in. białe wykwity na paznokciach, matowe włosy, uczucie zmęczenia.

Płatki owsiane dostarczają energii na cały dzień

Są źródłem węglowodanów złożonych, które są najlepszym rodzajem paliwa dla organizmu. Nie powodują nagłego zwiększenia ilości glukozy we krwi, a w konsekwencji – jej gwałtownego spadku.

Działają stopniowo, za to przez długi czas. Ponadto owsianka to znacznie lepszy sposób na dobre samopoczucie, niż jeden i drugi batonik w ciągu dnia.

Płatki owsiane pomogą zadbać o „linię”

To królewska dawka błonnika (ok. 10 g w 100 g). Płatki owsiane z jednej strony sycą na długo, z drugiej – podkręcają metabolizm i regulują wypróżnienia.

Uwaga! Dodatkową korzyścią z ich jedzenia (i dostarczania organizmowi błonnika) może być niższe (nawet o 20%) ryzyko zachorowania na nowotwór piersi (świadczą o tym wyniki ostatnich badań).

Płatki owsiane chronią przed sezonową chandrą

Obecne w nich witaminy z grypy B zadbają o układ nerwowy. Łatwiej poradzisz sobie z codziennymi stresami i zachowasz dobre samopoczucie mimo niesprzyjającej aury i braku słońca. Twój organizm będzie też lepiej przyswajał i wykorzystywał składniki pokarmowe, np. cukry (to dodatkowo służy psychice).

Uwaga! Niedobór witamin z grupy B zasygnalizują Ci m.in.: zmęczenie, bezsenność, nudności, zaburzenia żołądkowe, problemy ze skórą i paznokciami, piekące bóle kolan.

Płatki owsiane postawią na nogi po chorobie i antybiotykoterapii

Gdy antybiotyk pozbawi Twój organizm nie tylko szkodliwych, ale także pożytecznych bakterii, z odsieczą przyjdą płatki owiane, które dzięki tzw. beta-glukanowi są wspaniałą pożywką dla dobrej mikroflory i pomagają szybko ją odbudować.

W ten sposób przeciwdziałają skutkom ubocznym leczenia antybiotykiem – wyjałowieniu i osłabieniu organizmu.

W okresie rekonwalescencji po chorobie zrezygnuj z jedzenia słodyczy, które nie służą dobrym bakteriom i sprzyjają rozwojowi grzybicy.

Coś na wzmocnienie… wątroby

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s