Kolka jelitowa u dorosłych


Kolka jelitowa u dorosłychDomowe leki na kolkę jelitową

Już wkrótce święta. Przy stole pełnym jedzenia niełatwo poskromić apetyt. Dlatego warto wiedzieć, jak sobie pomóc w razie ataku kolki jelitowej.

Uwaga! Rozpoznasz ją po nagłym i silnym, napływającym falami bólu brzucha.

Herbata z rumianku na kolkę jelitową

Po rumianek najczęściej sięgamy, gdy mamy problemy żołądkowe. Pomoże też na kolkę jelitową. Jest przeciwskurczowe i wiatropędne.

Przepis: łyżkę suszonych kwiatów rumianku zalej szklanką wrzącej wody i przykryj na 10 minut. Odcedź.

Dawkowanie: pij napar 2-3 razy dziennie w ciągu dnia (za każdym razem przygotuj świeży).

Napar rumianowy na kolkę jelitową

Tzw. rumian szlachetny jest bliskim krewnym rumianku, jeszcze bardziej skutecznym w łagodzeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Uwaga! Przynosi ulgę przy silnej kolce jelitowej, ale także niestrawności na tle nerwowym.

Przepis: 4 łyżki kwiatów zalej 2 szklankami wrzącej wody i przykryj na 10 minut. Odcedź.

Dawkowanie: pij 2 razy dziennie.

Wyciąg z krwawnika na kolkę jelitową

Krwawnik może przeciwdziałać skurczom jelit i spowodowanemu nimi bólowi brzucha, wzdęciom, odbijaniu oraz zaparciom. Do tego jest bardzo polecany także w stanach skurczowych dróg moczowych i kolce nerkowej.

Przepis: łyżkę suszonego ziela zalej szklanką letniej wody i odstaw pod przykryciem na 6 godzin.

Dawkowanie: pij 2-4 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Mus ziemniaczany na kolkę jelitową

Ziemniaki sprzyjają prawidłowej pracy jelit, uspokajają śluzówkę w przewodzie pokarmowym, działają przeciwskurczowo. Mają też właściwości gojące i zmiękczające (cenne przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy).

Przepis: obierz, umyj i zagotuj 2 ziemniaki (najlepiej w niesolonej wodzie). Odcedź. Rozgnieć warzywa widelcem.

Jedz ciepłą (ale nie gorącą) papkę zamiast posiłków.

Pieczone jabłko na kolkę jelitową

Jabłko jest łagodne dla przewodu pokarmowego, pomaga na bóle kolkowe, biegunki i zaparcia. Jest też dobroczynne dla wątroby.

Przepis na deser przeciwkolkowy: umyte, osuszone i wydrążone jabłko włóż do małego naczynia żaroodpornego, wlej 50 ml soku jabłkowego, zapiekaj 50 minut w 180 st. C (co 15 minut polewaj sokiem).

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s