Jak rozpoznać zapalenie wątroby?


Jak rozpoznać zapalenie wątrobyZapalenie wątroby

Wątroba nie boli, daje nam jednak znać, kiedy coś jest z nią nie w porządku na wiele rożnych sposobów. Możesz czuć się zmęczony, mieć objawy grypopodobne, krwotoki z nosa, dziąseł, obrzęki nóg czy może swędzieć Cię skóra.

Uwaga! Takie dolegliwości powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza, bo mogą być związane z wirusowym zapaleniem wątroby typu A, B lub C.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A: choroba brudnych rąk

Do zakażenia tym wirusem (HAV) dochodzi drogą pokarmową (np. poprzez zjedzenie skażonych warzyw czy owoców).

Objawy WZW A:

  • podwyższona temperatura;
  • bóle mięśni;
  • łamanie w kościach.

Towarzyszy temu brak apetytu, mdłości, wymioty, ciemne zabarwienie moczu, jasny stolec i bóle brzucha. Niekiedy pojawia się również żółtaczka (zażółcenie skóry i śluzówek).

Leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu A

Stosuje się dietę lekkostrawną i wypoczywa – organizm sam musi pokonać wirusa. Po przechorowanie WZW typu A dochodzi do trwałego obniżenia odporności organizmu.

Uwaga! Aby się przed tym ochronić przestrzegaj zasad higieny, pij tylko wodę z pewnego źródła, myj często ręce (zwłaszcza przed posiłkami i po skorzystaniu z toalety).  Przeciw WZW typu A możesz się zaszczepić.

Wirusowe zapalenie wątroby typu B: można zarazić się w szpitalu

Objawy WZW B:

  • zażółcenie białek oczu oraz skóry;
  • jasny, odbarwiony stolec;
  • ból w prawym podżebrzu.

Uwaga! Kiedy się pojawią, trzeba udać się do lekarza, konieczny jest pobyt w szpitalu.

WZW typy B można się zarazić poprzez kontakt z zakażonymi płynami ustrojowymi (krwią, spermą), podczas zabiegów w szpitalu, u dentysty, kosmetyczki.

Leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu B

Podawane są leki, których celem jest zahamowanie namnażania się wirusa.

Uwaga! Aby się przed tym ochronić zwracaj uwagę, czy podczas zabiegów lekarskich, stomatologicznych i kosmetycznych personel używa jednorazowych narzędzi i przestrzega zasad higieny. Przeciw WZW typu B możesz się zaszczepić.

Wirusowe zapalenie wątroby typu C: uwaga na kontakt z krwią

Zakażenie przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów poza tym, że możesz być ciągle zmęczony. O chorobie możesz dowiedzieć się przez przypadek lub w momencie, gdy zostanie rozpoznane poważne uszkodzenie wątroby.

Wirus WZW typu C przenosi się w czasie zabiegów medycznych:

  • pobierania i transfuzji krwi;
  • operacji;
  • zabiegów stomatologicznych, dermatologicznych oraz
  • przy robieniu tatuażu.

Źródłem zakażenia mogą być rękawiczki lekarskie, jeśli nie są zmieniane przy każdym pacjencie.

Objawy WZW C:

  • długotrwałe zmęczenie;
  • senność;
  • apatia lub stany lękowe.

Czasami pojawiają się również bóle stawów, mięśni orz zmiany skórne (np. liszaj płaski).

Leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu C

Stosowana jest terapia dwulekowa (interferonem i rybawiryną) lub trójlekowa, w której dołączane są antywirusowe leki boceprewir lub telaprewir.

Uwaga! Aby się przed tym ochronić unikaj kolczykowania czy robienia tatuaży w salonach, gdzie nie są przestrzegane zasady higieny.

Dieta i leki wspomagające pracę wątroby

Chorym, którzy przeszli wirusowe zapalenie wątroby zalecane są preparaty wspomagające pracę tego narządu. Najbardziej skuteczne są leki, które zawierają wyciągi z ziół (np. ostropestu plamistego, karczocha), fosfatydylocholinę i witaminy z grup B.

Konieczna jest również lekkostrawna dieta.

Uwaga! Przestrzega stałych pór posiłków. Jedz co 3-4 godziny, a najlepiej co 2-3, bo zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami obciążają wątrobę.

Zawsze zaczynaj dzień śniadaniem, które nie musi być obfite, wystarczą 2 kromki pieczywa pszennego z połową łyżeczki masła, plaster chudego twarogu, kawa zbożowa z chudym mlekiem.

Posiłki przygotowuj tuż przed jedzeniem – jeśli to możliwe nie przechowuj ich i nie odgrzewaj. Świeże potrawy nie wymagają do trawienia dużej ilości żółci, dlatego mają korzystny wpływ na wątrobę.  Posiłki powinny być też ciepłe – ani za gorące, ani za zimne. Temperatura także wpływa na pracę wątroby.

Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie. Zrezygnuj ze smażenia i pieczenia na tłuszczu, bo nawet najchudsza potrawa tak przyrządzona staje się ciężkostrawna i przeciąża wątrobę. Gotuj potrawy w wodzie i na parze, piecz je w folii lub smaż na patelni grillowej bez tłuszczu.

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s