Wyszczuplająca surówka z selera


Wyszczuplająca surówka z seleraZdrowa surówka z selera

Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy jest cennym źródłem składników mineralnych (m.in. potasu, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu) i witamin (C, B1, B2, B6, PP, E i prowitamina A).

Dzięki temu seler może być wykorzystywany w leczeniu dolegliwości żołądkowych, schorzeń pęcherza moczowego, reumatyzmu, otyłości. Poza tym wzmacnia cały układ nerwowy i doskonale uspokaja.

Uwaga! W połączeniu z czosnkiem leczy i zapobiega miażdżycy.

Sok z selera ma właściwości moczopędne, rozpuszcza złogi i kamienie, reguluje i pobudza trawienie, zapobiega zaparciom. Jego głównym atutem jest duża zawartość organicznego sodu, który nie pozwala na zamienienie się wapnia w kryształy.

Uwaga! Sód organiczny ma właściwości utrzymujące we właściwej lepkości naszą krew, co jest niezwykle cenne przy zagrożeniu zawałem lub po jego przejściu.

Sok z selera zapewnia właściwą temperaturę organizmu, szczególnie podczas upałów. Wpływa zatem w sposób właściwy na samopoczucie osób wrażliwych na gorąco.

Surówka z selera

Na tarce zetrzyj 2 średnie korzenie selera, 2 średnie jabłka ze skórką i 2 czarne rzepy. Wymieszaj, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

Jedz na kolację.

Surówka pobudza trawienie, stymuluje wydzielanie żółci, oczyszcza organizm, usprawnia pracę jelit likwidując zaparcia.

Twoje jelita zasługują na troskliwą opiekę…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s