Domowy ser ricotta


Domowy ser ricottaJak zrobić domowy ser ricotta?

Ser ricotta ma uniwersalne zastosowanie. Możesz smarować nim pieczywo, dodać do sałatki, zapiekanki, pizzy oraz deseru.

Składniki: 2 l mleka 3,2% | 1/4 łyżeczki soli | sok wyciśnięty z cytryny

Przygotowanie: mleko z solą podgrzej do temperatury 85-90 st. C (nie zagotowuj). Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu. Odstaw na 5 minut.

Sitko wyłóż gazą. Powstałe grudki przenieść łyżką cedzakową na sito. Odstaw do odsączenia na 30-40 minut.

Uwaga! Chcąc uzyskać ser o bardziej zwartej konsystencji, musisz dłużej go odsączać, minimum godzinę. Gdy chcesz bardziej wytrawną ricottę, dodaj więcej soli.

Samodzielnie przygotowany ser przechowuj z lodówce 4 dni.

Makaron z domowym serem ricotta i szpinakiem

Najzdrowszy jest makaron ugotowany al dente – na półtwardo.  Zwykle to 2-3 minuty krócej niż standardowy czas gotowania.

Składniki: 20 dag mrożonego szpinaku | mała cebula | duży ząbek czosnku lub 2 małe | sól i biały pieprz | 2 łyżki masła | 25 dag domowej ricotty | makaron penne | Lignan Primvitalny

Przygotowanie: posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij na maśle. Dodaj rozmrożony szpinak, 1 miarkę Lignanu Primvitalnego, posyp solą i białym pieprzem, odparuj cała wodę ze szpinaku.

Dodaj ricottę i całość dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników.

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.  Przecedzony makaron dodaj do masy szpinakowo-serowej podlewając 100-150 ml wody z gotowania makaronu. Całość chwilę podgotuj na patelni, aż cały makaron obklei się sosem.

Smacznego 🙂

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s