Domowe mikstury lecznicze


Ziołowe mikstury

Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie domowych mikstur leczniczych. Najłatwiej zrobić nalewki i syropy. Możesz także suszyć majowe zioła, by jesienią przygotować z nich lecznicze napary i odwary.

Uwaga! Odpowiednio przygotowane, mają bezcenne właściwości: kwiaty czarnego bzu, liście jeżyn, kwiaty mniszka lekarskiego – zwalczą bakterie i wirusy, pędy sosny – pomogą na kaszel i chrypkę, liście jeżyn – mają dobry wpływ na układ trawienny i drogi żółciowe, pokrzywa – wspomaga trawienie, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia, kasztanowiec – uszczelnia kruche naczynia krwionośne.

Rośliny zbieraj z dala od ruchliwych dróg, fabryk, rzek, kanałów i łąk zanieczyszczonych odpadami czy ściekami.

Mniszek lekarski

W maju zbiera się kwiaty, które o tej porze nie mają goryczki. Przygotujesz z nich syrop lub wino, które pomogą na kaszel. Gotuj je w wodzie 10 minut, a zimny odwar połącz z syropem z cukru, przelej do butelki zakręcanej lub winiarskiej.

Po miesiącu zlej wino.

Pędy sosny

Garść (może być więcej) zielonych pędów sosny zalej wodą, by były przykryte i gotuj powoli 2 godziny. 1 szklankę ostudzonego odwaru połącz z 1 szklanką cukru, gotuj godzinę.

Ciepły syrop zlej do butelek, zakręć.

Kwiat kasztanowca

Z kwiatów kasztanowca (ale tylko białych) możesz przygotować leczniczą herbatę i nalewkę, które pomogą na niestrawność, a jako okład przyspieszą gojenie siniaków i obrzęków.

Nalewka: kwiaty kasztanowca zalej alkoholem i ostaw na 2 tygodnie.

Pokrzywa

Młode listki pokrzywy są źródłem żelaza, witamin i soli mineralnych. Oczyszczą organizm, wzmocnią wątrobę i nerki. Możesz je jeść świeże lub suszyć, parzyć jak herbatę, przyrządzać jak szpinak.

Liście jeżyn

Napar z liści jeżyn (suszone lub świeże) pij zamiast czarnej herbaty. Łagodzą dolegliwości w zatruciach pokarmowych z biegunką, wspomagają pracę żołądka, dwunastnicy, dróg żółciowych.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność..

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s