Jak jeść kwiaty?


Jak jeść kwiatyKwiaty na Twoim talerzu

Kwiaty mogą nie tylko zdobić, ale też wzbogacić Twój jadłospis. Na pewno nie dziwi Cię spożywanie kalafiora, brokułu, a przecież to są właśnie kwiaty jadalne.

Są oczywiście kwiaty, których pod żadnym pozorem nie można jeść, bo są trujące. Dlatego warto wiedzieć, jakie kwiaty można bez obaw jeść, które będą ucztą nie tylko dla Twoich oczu, ale i przyniosą korzyści dla zdrowia.

I jak podawać kwiaty, które nadają się do spożycia?

Bratek ogrodowy

Można nim ozdobić ciasta, sałatki, sery. Ma łagodny smak, więc nie zmieni smaku potraw. Twój organizm może skorzystać na jego obecności w potrawach, ponieważ bratek oczyszcza z toksyn i wspomaga leczenie trądziku.

Poza tym sernik na zimno ozdobiony drobnymi kwiatkami bratków i zalany galaretką wygląda wyjątkowo apetycznie🙂

Stokrotka

Dzięki substancjom w niej zawartym, ułatwia odkrztuszanie, dlatego w medycynie ludowej zalecano napar z kwiatów stokrotki przy chorobach układu oddechowego. Są niezwykle dekoracyjne, sprawdzą się jako dekoracja deserów owocowych, ciast i tortów.

Uwaga! Małe kwiatki dodawaj do sałatek i surówek. Dużych nie serwuj w całości do jedzenia, lecz oberwij z nich płatki i w takiej postaci dodaj do sałatek lub oprósz nimi ciasto lub deser.

Mniszek lekarski

Jego młode i niewielkie żółte kwiatowe płatki zachwyca Cię swoim delikatnym miodowym smakiem. Do potraw możesz dodawać całe kwiatki, również całymi kwiatkami możesz przybierać i dekorować wypieki.

Z mniszka lekarskiego z powodzeniem przygotujesz lecznicze nalewki i syrop na kaszel.

Nasturcja

Ma bardzo wyrazisty, pikantny smak. Dlatego możesz ją wykorzystać do zaostrzenia smaku dań delikatnych. Kwiaty nasturcji możesz dodawać do kanapek jak sałatę. Jest idealna do dań z serem, jajkami i wędlina.

Uwaga! Nasturcja dostarczy Ci soli mineralnych i błonnika.

Szybka sałatka z kwiatów nasturcji

Przygotowanie: połącz kwiaty ze słodkimi pomidorami i liśćmi sałaty, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dodaj szczyptę soli i pieprzu.

Kwiaty nasturcji warto jeść przy problemach z cerą, ponieważ działają bakteriobójczo.

Kwiaty cukinii i innych warzyw

Np. dyni, zielonego groszku, szczypiorku, czosnku, także rzepaku – idealnie nadają się do wzbogacenia letnich sałatek, omletów, jajecznicy, zapiekanek z mięsem.

Kwiaty cukinii są bardzo dekoracyjne. Usuń z nich pręciki, opłucz, osusz i możesz je smażyć w cieście, grillować, faszerował dowolnym nadzieniem.

Uwaga! Kwiaty należy dodawać do potraw tuż przed podaniem, ponieważ szybko tracą jędrność i więdną, a wtedy nie są już tak apetyczne.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s