Dlaczego warto jeść sery?


dlaczego-warto-jesc-serySery – dlaczego warto je jeść?

4 tys. na świecie i ok. 90 w Polsce. Obecnie tyle gatunków sera się produkuje. Prawdziwy żółty ser jest pyszny i bardzo zdrowy. Jest on najlepszym źródłem (ze wszystkich produktów mlecznych) wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie.

Uwaga! Cztery plasterki żółtego sera pokryją Twoje dzienne zapotrzebowanie na wapń. Oprócz tego ser dostarczy Ci białka, tłuszczu, fosforu i żelaza orz witamin.

Kilogram sera wytwarzany jest z 4 l mleka, stąd tak duża zawartość wapnia. Warto jadać je cały rok, zwłaszcza teraz, gdy nachodzi zima.

Czy wiesz, dlaczego?

Sery są źródłem witaminy: A, z grupy B i D oraz cynku i miedzi. Substancje te są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu odpornościowego. Są też niezbędne, by właściwie funkcjonowały układy: nerwowy i mięśniowy.

Uwaga! Dostarczają też tryptofanu. Jest to substancja, która wspiera wydzielanie tzw. hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Odpowiada ona za dobre samopoczucie.

Poza tym zawarty w serze dojrzewającym chrom koi nerwy, łagodzi bóle głowy, uspokaja. Jest to niezwykle istotne jesienią i zimą, gdy dni są krótkie, zimne, często wiec narzekamy wtedy na złe samopoczucie.

W żółtym serze znajdziesz również takie substancje (jak np. magnez), które pobudzają pracę mózgu oraz poprawiają pamięć i koncentrację.

Żółte sery, zwłaszcza dojrzewające, są dość kaloryczne, ale nie oznacza to jednak, by rezygnować z ich jedzenia, a wręcz przeciwnie. Jedz je regularnie, ale z umiarem, np. dwa razy w tygodniu po dwa plasterki. Jadane z rozsądkiem dostarczą organizmowi tylko pełnowartościowej energii, nie zaś „pustych kalorii”.

Uwaga! Ser żółty w towarzystwie warzyw, z pełnoziarnistym pieczywem może zastąpić wędliny, bo jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych.

Ser cheddar

To ser angielski, twardy, długo dojrzewający. Produkowany z mleka krowiego. Cheddar nie ma dziur, ma kwaskowy smak, zwiera niewiele laktozy, dlatego możesz go jeść, jeśli nie tolerujesz cukru.

Ser oscypek

Ser z mleka owczego, choć może mieć dodatek krowiego. To ser wędzony w dymie paleniska, sezonowy. Może być bowiem wyrabiany wyłącznie od maja do września, zaś sprzedawany – do końca października.

Ser ementaler

Ser szwajcarski, twardy, produkowany z mleka krowiego. Ma okrągłe lub owalne duże dziury, łagodny słodkawo-orzechowy smak. Jego miąższ jest elastyczny, zwarty.

Ser gouda

Do produkcji 1 kg tego sera zużywa się od 7 do 9 litrów mleka. Ma on silny, wyrazisty zapach, śmietankowy smak i dość jędrny miąższ z niewielką liczbą dziurek.

Ser parmezan

Ser twardy typu podpuszczkowego. Wytwarzany jest z mleka krowiego, leżakuje w solance. Im dłużej dojrzewa, tym więcej w nim substancji, które obniżają ciśnienie krwi.

Ser brie

Ser francuski, miękki, dojrzewający, z mleka krowiego, ma elastyczny miękki miąższ.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s