Dlaczego warto jeść mrożonki?


dlaczego-warto-jesc-mrozonkiZdrowe mrożonki

Często zapadasz na infekcje? Brak witamin i składników mineralnych uzupełnisz jedząc mrożone owoce, warzywa i ryby.

Zimą warto sięgać po mrożone warzywa i owoce. Mrożonki, które kupujesz w sklepie, w ciągu kilku minut są zamrażane w temp. -18, -20 lub -30 st. C.

Uwaga! Przedłuża to trwałość owoców i warzyw, bez konieczności stosowania konserwantów i sprzyja zachowaniu większości składników odżywczych, m.in. minerałów, chlorofilu i karotenoidów.

Faktem jest, że wpływ niskiej temperatury powoduje utratę 5-30% witaminy C i witamin  z grupy B, ale tracimy je również podczas transportu warzyw i owoców z pola do sklepu (trwa kilka dni) – i to od 5 do 20%.

Mrożony szpinak

Czy mielony w formie brykietów, czy zamrożone liście – szpinak działa krwiotwórczo, dostarczy Ci składników mineralnych oraz chlorofilu, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Po wyjęciu z zamrażarki, szpinak po prostu wrzuć na patelnię i duś na wolnym ogniu, dopraw solą, pieprzem, dodaj czosnek. Masę dodaj do makaronu, zapiekanki lub roladek mięsnych.

Mrożone ryby

Takie ryby nie różnią od świeżych smakiem, barwą ani zapachem. Długo zachowują trwałość (świeże ryby szybko się psują!). Zwykle są mrożone tuż po odłowieniu, dzięki czemu nie tracą cennych składników pokarmowych. Są źródłem jodu (ważne dla cierpiących na niedoczynność tarczycy) oraz kwasów omega-3 ważnych dla serca i mózgu.

Mrożone wiśnie

Mają wpływ na odporność, przyspieszają przemianę materii, regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Wiśnie są dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy (antocyjanów), które spowalniają procesy starzenia i chronią przed wieloma chorobami.

Mrożone dostarczą Ci naturalnego błonnika, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają anemii, stabilizują pracę serca, ułatwią zasypianie.

Po wyjęciu z zamrażalnika najlepiej pozostawić je w foli spożywczej w dolnej części lodówki do rozmrożenia.

Mrożone truskawki

Wzbogacą zimową dietę dzieci w witaminy z grupy B i C oraz minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź. Mają ich tyle samo, co świeże owoce.

Mrożonki różnią się jedynie nieco niższą zawartością witaminy C (mrożonki – 56 mg, świeże – 66 mg) oraz kwasu foliowego (mrożonki 15 mg, świeże truskawki – 17 mg).

Rozmrażaj je w lodówce.

Mrożony kalafior i brokuły

Są źródłem witamin: A, C B1, B2 i PP oraz wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, siarki i potasu.

Brokuły świeże i mrożone dadzą Ci porcję przeciwnowotworowych antyoksydantów. Brokuł mrożony z łodygami w paczkach najczęściej jest podzielny na małe kawałki. Najlepiej rozmrażaj je na parze (podczas gotowania szybko chłoną wodę i tracą smak, gotowanie wypłukuje też sole mineralne).

Zamrożone warzywa gotują się szybciej niż świeże. Najlepiej gotuj je krótko, na chrupko.

Czy naprawdę człowiek jest tym, co je?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s