7 powodów, dla których powinieneś jeść buraki


7-powodow-dla-ktorych-powinienes-jesc-burakiDlaczego warto jeść buraki?

Szklanka soku z buraków potrafi czynić cuda: chroni przed katarem, uwalania od zgagi, obniża ciśnienie krwi i dodaje energii. Po latach zachwytu egzotycznymi warzywami buraki wracają do łask. Są wyjątkowo zdrowe, tanie i ogólnodostępne.

Uwaga! Buraki są niskokaloryczne (35 kcal w 100 g), ale nie powinieneś po nie sięgać, jeżeli jesteś cukrzykiem. Nawet ćwikłowa odmiana zawiera sporo cukru, a indeks glikemiczny gotowanych buraków (a takie jemy) jest wysoki (IG=64).

Buraki zapobiegają anemii

Mimo, że nie są bogatym źródłem żelaza, buraki są naturalnym środkiem krwiotwórczym. Obecność barwników (antocyjanów) sprawia, ze mają właściwości przeciwutleniające. Czterokrotnie zwiększają one przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając w ten sposób układ krwionośny.

Buraki normują poziom cholesterolu

I przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Dlatego zalecane są osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi. Obecne w soku z buraków azotany podnoszą bowiem stężenie regulującego ciśnienie tlenku azotu.

Buraki pomagają w walce z wirusami

Dzięki zawartości witamin: C, B6, A i E, a także żelaza i magnezu buraki wzmacniają odporność. Są skuteczne w profilaktyce chorób wirusowych, takich jak grypa czy mononukleoza.

Ze względu na działanie wykrztuśne, sięgaj po nie także przy przewlekłym kaszlu.

Buraki zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych

Ich intensywna barwa to zasługa betaniny. Ten przeciwutleniacz niszczy wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Sok z surowych buraków poleca się m.in. chorym na raka przewodu pokarmowego i pęcherza.

Warto pic go po chemioterapii i… profilaktycznie.

Buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą

Dotleniają serce, wyrównują jego pracę, łagodzą uderzenia gorącą oraz bóle głowy, a dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Buraki koją żołądek

Przywracają równowagę w zakwaszonym zbyt dużą ilością mięsa lub słodyczy żołądku. Łagodzą skutki kaca.

Buraki wspomagają prawidłowy rozwój płodu

Dostarczą przyszłej mamie niezbędny podczas ciąży kwas foliowy, jednocześnie niem szkodząc dziecku.

Domowy zakwas buraczany, który pomaga przy anemii, zaparciach i nadciśnieniu

Obierz i pokrój 1/2 kg buraków, ułóż je w słoju i zalej litrem przegotowanej letniej wody. Dodaj łyżeczkę soli, 4 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Słój zakryj i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Zakwas zlej do butelek, trzymaj w chłodzie do 2 tygodni.

Dawkowanie: pij po szklance dziennie przez 2-3 tygodnie.

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s