Jaką kawę wybrać i jak parzyć?


jaka-kawe-wybrac-i-jak-parzycCo trzeba wiedzieć o kawie

Co tak naprawdę wiesz o kawie? Pomaga czy może raczej szkodzi Twojemu zdrowiu? Napar z ziaren kawowca jest źródłem witaminy PP, potasu oraz antyoksydantów m.in. kwasu chlorogenowego, chinowego i kawowego.

Jednak przede wszystkim da Ci kofeinę, która pobudza i dodaje energii. W sklepach można kupić dwa rodzaje kawy: robustę i arabikę.

Arabika zawiera sporo olejków eterycznych i mnie kofeiny niż robusta, jest droższa. Robusta ma ostrzejszy, nieco cierpki smak. Jest bogatszym źródłem kofeiny niż arabica (2-4%), dlatego silniej pobudza. Dlatego większości osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki małej czarnej.

Uwaga! Kawa rożni się nie tylko smakiem, zawartością kofeiny, sposobem parzenia, ale też oddziaływaniem: podnosi ciśnienie krwi, ma wpływ na prace serca, obniża cholesterol.

Jaką kawę wybrać?

Kawa espresso

Ziarna kawy zmielone w ekspresie mają krótki kontakt z wrząca wodą, filtr zatrzymuje niepożądane substancje, które nie przechodzą do naparu.

Uwaga! Nawet cztery filiżanki dziennie takiego napoju mają korzystny wpływ na wątrobę, chroniąc ją m.in. przed gromadzeniem się tłuszczów w hepatocytach (komórkach wątroby), czyli przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Kawa rozpuszczalna

Do jej wytworzenia bierze się gorszej jakości ziarna robusty. Rozkrusza się je i parz strumieniem gorącej wody pod wysokim ciśnieniem. Ekstrakt czyści się, filtruje i suszy. By uzyskać granulki, ekstrakt znów się parzy i odparowuje wodę.

Dzięki temu kawa instant ma mniej kofeiny.

Uwaga! Kawa rozpuszczalna może zawierać sztuczne barwniki, stabilizatory, emulgatory, zagęszczacze, utwardzone oleje roślinne, które na pewno Ci nie posłużą.

Kawa cappuccino

Unikaj napojów kawowych (jak np. cappuccino), bo mają one niewiele prawdziwej kawy, dużo cukru i mleka w proszku, co zwiększa ich kaloryczność.

Dodatki w takich napojach jak: sacharoza, syrop glukozowy lub ekstrakty słodowe to także cukier.

Kawa zbożowa

Prażone ziarna jęczmienia, żyta, korzeni cykorii i buraka cukrowego są bogatym źródłem magnezu i potasu. Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, ale ma za to składniki mineralne i błonnik. Po tę kawę powinny sięgać kobiety w ciąży, dzieci, seniorzy, cierpiący na nerwicę, podwyższony cholesterol, choroby serca i układu krążenia.

Kawa po turecku

Kawa parzona „po turecku” (gotowana w specjalnym tygielku z cukrem) da Ci sporo kofeiny (4 filiżanki takiego napoju dostarczą Ci 500 mg kofeiny). Działa pobudzająco, jest dobra dla niskociśnieniowców, ale nie dla osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Prawdziwe Źródło Zdrowia jest w nas samych. Wystarczy tylko przyciągnąć do swojego życia odpowiednie myśli, aby cieszyć się zdrowiem…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s