Dlaczego warto jeść cebulę?


dlaczego-warto-jesc-cebule7 powodów, dla których warto jeść cebulę

Cebula to cenne źródło witaminy A i C, chromu oraz licznych flawonoidów. Jej jedzenie zaleca się jako środek wspomagający walkę z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i zapaleniem oskrzeli.

Uwaga! Surowa lub gotowana cebula nie jest tak ciężkostrawna, jak smażona. Z cebuli zrezygnuj całkowicie, gdy zmagasz się z ciężką chorobą nerek, żołądka, wątroby lub zapaleniem jelit.

Cebula zwiększa gęstość kości

Dzięki dużej zawartości krzemu i związków siarki zapobiega osteoporozie. Kobiety po menopauzie powinny zjadać jedną cebulę dziennie.

Cebula chroni przez nowotworami

Cebula (szczególnie czerwona) jest bogatym źródłem silnego antyutleniacza – kwercetyny. Zdanie naukowców u osób, które spożywają więcej niż 7 cebul tygodniowo, ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej i gardła spada o 84%, krtani o 83%, jajnika o 73%, a jelita grubego o 56%.

Cebula walczy z cukrzycą

Jest dobrym źródłem błonnika, który wydłuża czas trawienia cukrów. Poziom glukozy we krwi podnosi się więc powoli, a to zapobiega hiperglikemii.

Cebula obniża ciśnienie krwi

To dzięki dużej zawartości potasu (146mg/100g). Cebula przyspiesza też metabolizm i wydalanie wody z organizmu, a tym samym ułatwia odchudzanie, a nadwaga jest jednym z głównych czynników powodujących nadciśnienie.

Cebula działa bakteriobójczo

Podczas jej krojenia uwalniają się substancje lotne – fitoncydy, które razem ze związkami nielotnymi nadają roślinie właściwości bakteriobójcze (niszczą nawet antybiotykooporne bakterie). Prócz tego w cebula jest źródłem: fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu – minerałów wzmacniających ogólną odporność organizmu.

Cebula ułatwia odkrztuszanie

Obecnie w niej saponiny zwiększają ilość wytwarzanej w płucach wydzieliny i rozrzedzają ją, co ułatwia i przyspiesza proces oczyszczania się oskrzeli.

Cebula zapobiega miażdżycy

Kwercetyna rozpuszcza składnik białka, który powoduje zakrzepy krwi. Razem obecnymi w cebuli związkami siarki dba też o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu i zbijanie złych frakcji.

Wzmacniające wino z cebuli

30 dag pokrojonej cebuli zalej butelką wytrawnego białego wina. Dodaj 10 dag miodu, wymieszaj i odstaw na 7 dni. Przecedź przez sito.

Dawkowanie: pij po pół kieliszka dziennie po kuracji antybiotykowej lub aby wzmocnić odporność.

Oto sposoby, którymi sama się wyleczyłam, bez tabletek i lekarzy… Przyjmując styl życia taki, jaki ogólnie jest nam znany, zdrowia sobie nie wypracowałam. Przeciwnie…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s