Jak wzmocnić stawy?


jak-wzmocnic-stawyDieta wzmacniająca stawy

Mądrze dobrana dieta wspomagająca funkcjonowanie stawów, musi zawierać kolagen. Jego produkcja spada z wiekiem, dlatego starsi powinni go dostarczać z dietą.

Dobrym źródłem kolagenu są galaretki (np. owocowe, z nóżek wieprzowych, drobiu, ryb, głowizny), wywary z kości, skórek wieprzowych, wołowych.

Dzięki nim zmniejszają się stany zapalne, sztywność i ból, a poza tym stawy się regenerują. Kolagen sprawia, że zachowują elastyczność, odporność na uszkodzenia, ruchomość i wystarczającą ilość tzw. mazi.

Potrzebna witamina C

Kolagen będzie się dobrze wchłaniał z żywności w towarzystwie witaminy C. Dlatego do każdej potrawy dodawaj surówkę, np. z kapusty kiszonej czy papryki. Warto też przygotowywać sałatki owocowe, np. z cytrusów czy kiwi.

Mięso w diecie wzmacniającej stawy

Białko to również składnik stawów, a dokładniej chrząstki. Najlepiej przyswajalne i pełnowartościowe znajdziesz w mięsie. Dobrymi źródłami białka są: cielęcina, mięso drobiowe (z kurczaka, indyka), z królika. Źródłem wartościowego białka są także ryby (np. dorsz, łosoś, śledzie), jajka oraz produktu nabiałowe: twaróg, kefir, jogurt.

Są one też bogate w wapń i fosfor, które wpływają pozytywnie na kondycję stawów.

Pieczywo i makaron w diecie wzmacniającej stawy

Zalecane jest pieczywo pełnoziarniste i razowe, niełuskany ryż, makarony razowe, otręby i warzywa strączkowe. Są źródłem błonnika, który ułatwia pozbycie się nadwagi obciążającej stawy. A także witamin z grupy B, które zapobiegają uszkodzeniom mazi.

Uwaga! Warzywa strączkowe pomogą Ci na stan zapalny stawów. Jedz więc fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę.

Olej lniany i rzepakowy w diecie wzmacniającej stawy

Oleje te dostarczają cennych kwasów omega-3 i omega-6, które zmniejszają stany zapalne w stawach. Zaleca się je nawet osobom chorym na RZS. Ponadto kwasy te poprawiają wchłanianie wapnia. Dzięki nim zmniejsza się typowa dla choroby zwyrodnieniowej poranna sztywność rąk i nóg. Łagodzą również bóle stawowe.

Źródłem kwasów omega-3 i omega-6 są także orzechy włoskie, olej konopny, z wiesiołka oraz ryby: makrela, łosoś czy sardynki.

Dieta na mocne stawy

To możesz jeść: sery, twaróg, kefiry, jogurty, galaretki z drobiu i ryb, podroby, chude mięso, tłuszcze roślinne: oleje, oliwę, awokado, orzechy, żółtka jaj, masło, ryby.

Czego nie wolno: alkoholu, mocnej kawy, żywności mocno przetworzonej, szczawiu, rabarbaru, szpinaku.

Przykładowy jadłospis:

I śniadanie: kasza jaglana z startym jabłkiem, rodzynkami, łyżką siemienia lnianego i jogurtem

II śniadanie: kanapka z jajkiem na twardo, pomidorem i rukolą

Obiad: zupa jarzynowa | pieczona pierś kurczaka | ryż | buraczki

Podwieczorek: banan | jogurt

Kolacja: kasza gryczana z bakłażanem i natką pietruszki | herbata owocowa

Kasza gryczana z bakłażanem – przepis

Bakłażana pokrój w plastry, posól, odstaw na 30 minut. Paprykę pokrój w pasma. Warzywa podsmaż na oliwie. Dodaj poszatkowaną cebulę, cząstki pomidorów bez skórek. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Połącz z ugotowaną kaszą, posyp natką.

Skuteczny sposób na reumatoidalne zapalenie stawów i prawie wszystkie, pozornie nieuleczalne choroby…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s