Dlaczego warto jeść czekoladę?


dlaczego-warto-jesc-czekolade7 powodów, dla których warto jeść czekoladę

Już jedna kostka czekolady potrafi zdziałać cuda: dodaje energii, leczy kaszel, poprawi humor i ułatwia koncentrację. Polecana jest szczególnie po ciężkostrawnym posiłku. Wybieraj jednak czekoladę gorzką, z orzechami lub owcami, bo oprócz ziaren kakaowca jest źródłem cennych antyoksydantów orz tłuszczy roślinnych.

Uwaga! Ogranicz spożycie czekolady do 2 kostek dziennie. Prócz wielu zalet może też mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Unikaj czekolady, jeśli jesteś alergikiem (alergenami bywają kakao, pszenica, mleko oraz orzechy), cukrzykiem, a także, gdy masz skłonność do nadwagi.

Czekolada z dużą zawartością kakao

O wartości czekolady decyduje nie smak, a zawartość miazgi z ziaren kakaowca.

Czekolada gorzka – zawiera 70% miazgi kakaowej, a przy tym bardzo mało cukru. Jest najzdrowsza.

Czekolada deserowa – zawiera od 30 do 70% miazgi kakaowej. Reszta to tłuszcz kakaowy, cukier oraz dodatki smakowe (owoce, bakalie itp.). i zapachowe.

Czekolada mleczna – to przede wszystkim mleko i cukier. Zawartość miazgi kakaowej waha się od 20 do 50%.

Czekolada biała – składa się z tłuszczu kakaowego (bez cennej miazgi), cukru i mleka.

Czekolada przeciwdziała depresji

Zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina powoduje, ze po jej zjedzeniu rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Ta pierwsza przeciwdziała depresji i zmniejsza podatność na choroby, a endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwane przyjemności.

Czekolada zapobiega zakrzepom

Znajdujące się w ziarnach kakaowca flawonoidy chronią przed miażdżycą. Regulują napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz dbają o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się, zapobiegając tym samym tworzeniu się  zakrzepów i udarowi mózgu.

Czekolada łagodzi kaszel

Czekolada jest źródłem teobrominy, która skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana popularnie przez lekarzy kodeina. I w przeciwieństwie do przepisywanego na receptę leku, nie wywołuje uczucia senności.

Czekolada filtruje nerki

Ta sama teobromina znana jest ze swych właściwości moczopędnych. Pobudza pracę nerek i delikatnie oczyszcza. To ważna dla Ciebie wiadomość, jeśli masz skłonność do infekcji dróg moczowych.

Czekolada obniża ciśnienie krwi i dba o serce

Zdaniem holenderskich naukowców, osoby które regularnie jedzą bogatą w polifenole ciemną czekoladę, o 50% rzadziej umierają na zawał.

Czekolada dodaje energii

Jest bogatym źródłem magnezu, potasu i żelaza. Dzięki temu usprawnia pracę mięśni i ułatwia wchłanianie wapnia. Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii.

Czekolada usprawnia pamięć i koncentrację

Gorzka czekolada jest źródłem pobudzającej mózg do pracy pirazyny. Dzięki temu już 1-2 kostki poprawiają koncentrację, pamięć oraz czas reakcji w stresie.

Uwaga! Z tego samego powodu jednak nie sięgaj po nią… przed snem.

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s