Co zdrowego na śniadanie?


Zdrowe śniadanie

Na śniadanie proponuje owsianką, zupę mleczną, musli, crunchy lub twarożek. Dlaczego właśnie takie śniadanie warto przygotować? Ponieważ tak skomponowane syci, da siłę i energię na cały dzień, poprawi także pamięć i koncentrację, a nawet pomoże pozbyć się dodatkowych kilogramów.

Uwaga! Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby. Po nocnej przerwie regeneracyjnej na sen i oczyszczanie organizmu dostarcza Ci nowej porcji energii i składników odżywczych. Dzięki temu Twój organizm sprawniej funkcjonuje w pierwszej połowie dnia.

Osoby, które regularnie jedzą śniadanie mają niższy poziom glukozy we krwi. Są więc mniej narażone na cukrzycę, choroby serca i układu krążenia. Także ważą mniej nić Ci, którzy unikają śniadań, wypijając o poranku tylko kawę.

Śniadanie pomaga bowiem uregulować przemianę materii, wzmacnia organizm i poprawia odporność na infekcje. A skoro tak, to warto codziennie znaleźć kilkanaście minut w porannym pośpiechu by zjeść zdrowe i smaczne śniadanie, które dostarczy Ci białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze oraz porcje witamin i składników mineralnych.

Uwaga! Śniadanie powinno być lekkie, ale sycące. Ma dodawać sił i wzmacniać organizm. Takie warunki spełniają np. kanapki z wędliną, serem (i warzywami), omlety lub jajecznica. Jeszcze zdrowsze są jednak owsianki, crunchy, granola, musli, mleczne zupy, produkty ekspandowane i twarożki.

Produkty ekspandowane na śniadanie

To dobry dodatek do musów i koktajli owocowych. Znajdziesz je na półkach ze zdrową żywnością. Ekspandowane (preparowane) zboża: proso, pszenica, amarantus, komosa czy ryż są dobrym źródłem dodających energii węglowodanów złożonych (skrobi) i zawierają niewiele tuczących cukrów prostych. Maja dużo białka, błonnika i niewiele soli.

Musli na śniadanie

Masz tylko chwilę? Na śniadanie zjedz wtedy musli, które przygotujesz samodzielnie. Do miski wsyp po 2-3 łyżki płatków zbożowych, otrębów, nasion słonecznika, garść niesolonych orzechów oraz suszone lub świeże owoce. Zalej ciepłym mlekiem lub jogurtem i gotowe.

Miseczka domowego musli to sycące śniadanie, dobre dla uczniów i studentów. Jest źródłem magnezu i witamin z grupy B, które poprawiają pamięć i koncentrację, złagodzą objawy depresji.

Crunchy na śniadanie

Mieszanka prażonych płatków z pełnego ziarna to dobra propozycja dla przyszłych mam. Takie śniadanie jest źródłem witaminy B1 wspomagającej funkcjonowanie układu nerwowego (przeciwdziała zmęczeniu, rozdrażnieniu) oraz kwasu foliowego (zapobiega wadom układu nerwowego płodu).

Uwaga! Crunchy kupne ma jednak sporo cukrów prostych. Lepiej go unikać przy cukrzycy. Crunchy ma też sporo błonnika tzw. twardego błonnika (nierozpuszczalnego w wodzie), który może podrażniać ścianki jelit i nasilać dolegliwości u osób zmagających się z refluksem, wrzodami oraz chorobami wątroby.

Owsianka na śniadanie

Filiżanka płatków owsianych zalana szklanka mleka lub wody, gotowana kilka minut to dobry wybór dla osób pracujących fizycznie. Takie śniadanie dostarcza sporo węglowodanów złożonych (skrobia), które po strawieniu łagodnie i stopniowo podnoszą poziom glukozy i insuliny we krwi, dostarczając energii na kilka godzin.

Ale to nie wszystko. Owsianka reguluję także pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie, zapobiegając zaparciom.

Twaróg na śniadanie

Chude lub półtłuste twarożki z dodatkiem ziół (koper, natka pietruszki), warzyw, czosnku to sycące śniadanie dla seniorów oraz tych, którzy stosują lekkostrawną dietę i powinni unikać nadmiaru błonnika (zawartego w owsiankach, musli czy crunchy).

Są za to dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witaminy B12, która zapobiega niedokrwistości, miażdżycy oraz wspomaga leczenie zapalenia wątroby.

Zupa mleczna na śniadanie

Ciepłe mleko z dodatkiem makaronu, lanych klusek, kaszy manny czy płatków owsianych to idealne śniadanie dla dzieci. Dostarcza porcję pełnowartościowego białka i wapnia budującego kości i zęby, a oprócz tego jest źródłem magnezu, fosforu i potasu oraz witamin A, B12, D i E.

Lekkie zupy na chudym mleku są dobrze tolerowane przez rekonwalescentów i osoby stosujące dietę lekkostrawną. Ci, którzy nie mogą pić mleka krowiego ze względu a nietolerancję laktozy lub alergię, mogą je zastąpić mlekiem ryżowym, owsianym lub sojowym albo wybierać mleko bez laktozy.

Granola na śniadanie

Składniki: 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych | 4 łyżki nasion słonecznika | 3 łyżki nasion sezamu | 2 łyżki miodu | 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich | 5 łyżek suszonej żurawiny

Sposób przygotowanie: wymieszaj w misce płatki, sezam i nasiona słonecznika. Dodaj miód, wymieszaj. Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 160 st. C.

Mieszaj granolę co 10 minut. Gdy ostygnie, dodaj do niej suszona żurawinę i orzechy.

Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Zamiast miodu możesz dodać starte na tarce jabłko lub puree z banana, a dodatkowo – kawałki gorzkiej czekolady.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s