Kto i dlaczego powinien teraz sięgać po warzywa strączkowe?


Zdrowe warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe pomogą zwalczyć objawy wiosennego przesilenia, dodadzą sił. Polecane są rekonwalescentom, dzieciom, osobom starszym. Dla wegetarian i wegan to podstawowe źródło wartościowego białka.

Uwaga! Szklanka gotowanych nasion dostarczy Ci ok. 16 g białka (25-30% zalecanej dziennej dawki).

Każdy rodzaj warzyw strączkowych składa się w 20-50% z białka. Są nieocenione dla osób, które na wiosnę chcą stracić zbędne kilogramy, mają bowiem niski indeks glikemiczny (poniżej 55), zapewniają przy tym uczucie sytości na dłużej.

Jakie jeszcze zalety mają warzywa strączkowe?

Są źródłem korzystnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jedzenie jednej porcji warzyw strączkowych dziennie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL )tzw. złego) o ok. 5% i przez to przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia.

Dostarczą Ci fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, cynku, potasu, a także witaminy C oraz kwasu foliowego.

Są też bogatym źródłem błonnika. Jedna szklanka strączkowych to aż 12-15 g błonnika. Zawierają zarówno włókna rozpuszczalne jak i nierozpuszczalne, które wchłaniają płyny i zapobiegają zaparciom.

Nasiona warzyw strączkowych pomagają unormować poziom cukru we krwi, ponieważ zawarte w nich włókna nierozpuszczalne spowalniają wędrówkę cukru do krwi, a to z kolei oznacza niższy poziom insuliny i niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, ponieważ – oprócz błonnika – są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających. Powstrzymują one łagodne polipy od przeobrażania się w tkankę rakową.

Ponadto działają zasadotwórczo, a to bardzo ważne przy diecie obfitującej w mięso, produkty zbożowe oraz jaja. Warzywa strączkowe równoważą bowiem ich kwasotwórcze działanie.

Warzywa strączkowe: bób

Zawiera bardzo dużo witaminy K, która jest ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz (wraz z witaminą D i wapniem) konieczna do wzmacniania kości (zapobiega osteoporozie).

Warzywa strączkowe: fasola czerwona

To bogate źródło witamin z grupy B, głównie B1, czyli tiaminy, która działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i sprzyja logicznemu myśleniu.

Warzywa strączkowe: cieciorka

Obniża ciśnienie krwi. Zawarty w  niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia.

Warzywa strączkowe: fasola szparagowa

Wspiera trawienie. Wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez.

Warzywa strączkowe: soja

Jest źródłem izoflawonoidow (fitoestrogeny). Łagodzą nieprzyjemne objawy okresu przekwitania.

Warzywa strączkowe: soczewica

Zawiera witaminę B1, foliany, miedź, magnez, potas. Wpływa na prawidłowy rytm serca oraz ciśnienie krwi.

Warzywa strączkowe: groch

Dzięki zawartości luteiny zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

Warzywa strączkowe: groszek

Jako źródło witamin A, C i E neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył.

Czy wiesz dlaczego jedzenie jest nałogiem dla większości ludzi?

Czytaj dalej»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s