Kwas foliowy w diecie


Dieta bogata w kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) to związek nam niezbędny aż do późnej starości. Nasz organizm nie jest w stanie produkować go sam, dla tego powinieneś dostarczać go organizmowi w codziennej diecie.

Gdzie znajdziesz kwas foliowy?

W produktach spożywczych występuje w postaci folianów (soli kwasu foliowego). Osoby dorosłe powinny spożywać 400 μg folianów na dobę.

Uwaga! Najbogatszym źródłem folianów są warzywa liściaste, strączkowe, orzechy, jaja i wątróbka. Najbardziej wartościowe są pokarmy, które możesz jeść na surowo. Foliany są wrażliwe na temperaturę, dlatego np. gotowanie je niszczy. Przedawkowanie kwasu foliowego Ci nie grozi, bo witamina B( rozpuszcza się w wodzie, a nadmiar usuwany jest wraz z moczem.

Do czego potrzebny jest kwas foliowy?

1. Chroni przed chorobami nowotworowymi – szczególnie kobiecymi (szyjki macicy, jajników), a także żołądka i jelita grubego.

2. Usprawnia i reguluje pracę układu pokarmowego.

3. Jest konieczny do prawidłowej pracy układu nerwowego i mózgu (poprawia samopoczucie).

4. Pobudza proces powstawania czerwonych krwinek, czyli przeciwdziała anemii.

Co się dzieje gdy brakuje kwasu foliowego?

Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie procesu wzrostu i odbudowy komórek. Najczęściej występujące objawy jego niedoboru to:

  • uczucie przemęczenia;
  • problemy z koncentracją, pamięcią;
  • bezsenność;
  • obniżenie nastroju prowadzące nawet do depresji.

Brak odpowiedniej ilości kwasu foliowego może także prowadzić do zmniejszenia ilości czerwonych krwinek. Najczęściej występujące objawy to:

  • anemia;
  • szybkie męczenie się;
  • senność.

Niedobór kwasu foliowego skutkuje też zaburzeniami trawienia i wchłaniania,  a ich sygnałem może być brak apetytu, niedożywienie, bóle głowy, kołatanie serca.

Organizm jest też bardziej podatny na rozwój miażdżycy, chorób wieńcowych i nowotworów.

Przykładowy jadłospis bogaty w kwas foliowy

I śniadanie: mleko z musli z siekanymi orzechami | kromka chleba razowego z pasztetem sojowym i siekaną natką pietruszki | sok pomarańczowy

II śniadanie: jogurt z otrębami pszennymi, migdałami, orzechami i owocami jagodowymi

Obiad: krem z brokułów z grzankami | duszona wątróbka drobiowa z kaszą gryczaną i surówką wielowarzywną

Podwieczorek: koktajl bananowy

Kolacja: sałatka z kurczaka z papryką, szparagami, sałatą, świeżym szpinakiem, kukurydzą i sosem jogurtowym

Jakie witaminy, minerały i suplementy są najbardziej pomocne w profilaktyce zdrowotnej i wspomaganiu leczenia…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s