Mniszek lekarski pomaga na powiększoną wątrobę


Mniszek lekarski na obrzęki wątroby

Popularnie nazywany mleczem. Właściwości lecznicze mniszka lekarskiego są nie do przecenienia, a już wkrótce będzie rósł na każdym trawniku 🙂

Jest źródłem witaminy C, B, A, fitosteroli, trójterpenów, karotenoidów, inuliny i wielu innych cennych składników, dzięki którym mniszek lekarski, jak sama nazwa wskazuje wykorzystywany jest w lecznictwie.

Działa silnie przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i oczyszczająco.

Uwaga! Kwiaty i liście zbieraj w maju, gdy są w pełni rozwinięte. Najlepiej w słoneczny, bezdeszczowy dzień, przed południem. Po zerwaniu rozłóż je na białym papierze, aby pozbyć się robaczków (same wyjdą z kwiatków) i wilgoci. Susz w temp. 40 st. C. Korzenie zbieraj w lipcu, wyciągaj je w całości susz jak liście.

Mniszek lekarski na wątrobę

Niewłaściwa dieta, długotrwałe przyjmowanie leków oraz choroby, takie jak nowotwory czy wirusowe zapalnie wątroby, są przyczyną powiększonej wątroby.

Mniszek lekarski wspomaga leczenie nowotworów, usuwa toksyny z organizmu. Wspomaga również opróżnianie pęcherzyka żółciowego, dlatego tak ważny jest w leczeniu powiększonej wątroby.

Przygotuj napar:

25 g mniszka lekarskiego | 25 g szanty białej  | 10 g korzenia cykorii | 10 g ruty | 10 g jaskółczego ziela | 10 g rumianku | 10 g nagietka | 10 g dziurawca

Zioła zmieszaj. 1 łyżkę stołową mieszanki zalej szklanką gorącej wody. Pod przykryciem odstaw napar na 10-15 minut do naciągnięcia i przecedź.

Dawkowanie: pij po 1/3 szklanki ciepłej herbaty rano, w południe i wieczorem przez 6-8 dni. Przerwij kurację na 7 dni i powtórz.

Wino z mniszka na niestrawność

50 g wysuszonych, rozdrobnionych korzeni mniszka zalej butelką 93/ l) białego wina gronowego. Pozostaw w ciemnym miejscu na dwa tygodnie i codziennie wstrząsaj. Przecedź przez podwójnie złożoną gazę.

Dawkowanie: pij po małym kieliszku (25 ml) 2-3 razy dziennie po jedzeniu przez 2-3 tygodnie.

Miodek z mniszka lekarskiego

Składniki: 1 l świeżych kwiatów bez koszyczków | 2 cytryny | 1 l wody | 1 kg cukru

Oczyszczone kwiaty mniszka zalej zimną wodą i gotuj 15 minut. Odwar odstaw na 24 godziny i przecedź. Dodaj sok z cytryny, cukier i mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny do uzyskania konsystencji lejącego miodu.

Przelej do słoiczków i przechowuj 8 miesięcy.

Dawkowanie: pij 2-3 łyżeczki dziennie przy przeziębieniu przez 7 dni. Dla wzmocnienia dodawaj do 1 łyżeczce do herbaty przez 4 tygodnie.

Miałem zniszczoną wątrobę, a teraz… Pewien znany dietetyk zmieszał 2 składniki, które odnawiają wątrobę w niecałe 30 dni…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s