Perz oczyszcza i obniża poziom cholesterolu


Perz pomaga oczyścić krew i obniża poziom cholesterolu

Kłaczą perzu zawierają polisacharydy, olejki eteryczne, witaminę B i C, kwasy organiczne, krzemionkę i inozyt. Coraz częściej wykorzystuje się go w przemyśle farmakologicznym. Z kłączy perzu produkuje się leki na cukrzycę, nadciśnienie i obniżenie cholesterolu.

Uwaga! Perz rośnie na polach uprawnych, łąkach i nieużytkach rolnych. Do celów leczniczych wybiera się tylko jasne, grube i mięsiste korzenie. Po wykopaniu odetnij część naziemną rośliny i oczyść. Korzeń susz w temp. 40 st. C, przechowuj szczelnie zamknięte. Wysuszone kłącze możesz zmielić i dodać np. do kaszy.

Perz na podwyższony cholesterol

Zawarta w korzeniu perzu inozyna obniża poziom cholesterolu i przyspiesza spalanie tłuszczów. Działa wiec przeciwmiażdżycowo i wspomaga odchudzanie.

Przygotuj odwar: 1 łyżkę suszonych rozdrobnionych kłączy perzu zalej szklanką letniej wody, gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 5 minut. Odstaw do wystudzenia i przecedź.

Uwaga! Odwar jest bardzo bezpieczny, dlatego możesz go stosować nawet do litra dziennie przez 3-4 tygodnie.

Perz oczyszcza krew i wzmacnia organizm

Perz usuwa toksyny, działa bakteriobójczo i wspomaga układ immunologiczny. Wzmacnia również osłabiony organizm, bo jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Przygotuj syrop: zmieszaj 5 łyżek kłącza perzu i 5 łyżek korzenia jeżówki purpurowej. Zalej 3 szklankami letniej wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po ostygnięciu przecedź i dodaj szklankę miodu. Przelej do ciemnej butelki i przechowuj w lodówce.

Dawkowanie: pij po łyżeczce 2 razy dziennie przez 2 tygodnie.

Perz na cukrzycę i podwyższone ciśnienie

Napary z kłaczą perzu są bardzo skuteczne, zwłaszcza w początkowych stadiach cukrzycy, a to dzięki trytycynie, która po spożyciu daje uczucie sytości, ale nie wchłania się w jelicie cienkim. Dodatkowo jest pożywką do dobrych bakterii w jelicie grubym.

Przygotuj napar: 1 łyżkę suszonych i rozdrobnionych kłączy zalej szklanką gorącej wody, odstaw pod przykryciem na 15 minut i przecedź.

Dawkowanie: pij po szklance rano i po południu przez 10 dni.

Perz działa też moczopędnie, przez co obniża ciśnienie krwi. Szklankę odwaru stosuj raz dziennie przez 5-8 dni.

Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalną medycynę i alternatywne podejście do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s