Dlaczego warto jeść rzodkiewki?


7 powodów, dla których warto jeść rzodkiewki

Nazywana królową nowalijek i nie bez powodu. Rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin, potasu, żelaza i związków siarki. To naturalny antybiotyk oraz lek wspomagający prace nerek, serca, mózgu i wątroby.

Najlepiej smakuje wiosną, ale warto jeść ją przez cały rok.

Uwaga! Ze względu na dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych, nie powinieneś jeść rzodkiewek, jeżeli chorujesz na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Warzywa te nie są też wskazane przy zapaleniu wątroby i nieżycie jelit.

Rzodkiewki na kaszel i przeziębienie

Jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Do tego wykazuje podobne działanie do antybiotyków: pomaga zwalczyć bakterie oraz grzyby. Zawarte w niej substancje i olejki eteryczne działają wykrztuśnie.

Fitoterapeuci zalecają spożywanie rzodkiewki w przypadku męczącego kaszlu, duszności oraz astmy.

Rzodkiewki pobudzają trawienie

Bogactwo witamin z grupy B poprawia przemianę materii, a obecny w nich błonnik pobudza pracę jelit i oczyszcza je z resztek pokarmowych. Ostre w smaku warzywo wspomaga też prace wątroby i stymuluje ją do wydzielania żółci.

Rzodkiewki usprawniają pracę serca, mięśni oraz mózgu

W 100 g rzodkiewki jest aż 233 mg potasu. Jego obecność obniża ciśnienie, reguluje pracę serca, wspomaga działanie układu mięśniowego i ułatwia dotlenienie mózgu.

Rzodkiewki leczą kamicę nerkową

Sok ze świeżej rzodkiewki nie tylko oczyszcza organizm z toksyn, ale także pomaga rozpuszczać i wypłukiwać z nerek zalegające tam kamienie.

Rzodkiewki łagodzą ból

Rozgrzewające maści i kompresy z rzodkiewki leczą bóle reumatyczne, wywołane zapaleniem korzonków, a także nerwobóle, które pojawiają się wraz ze zmian a pogody.

Rzodkiewka na bolące stawy: zetrzyj na tarce kilka umytych rzodkiewek, Nałóż je na gazę lub bandaż i przyłóż do chorego stawu. Zawiń, pozostaw na godzinę. Kompres ma właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe.

Rzodkiewki wspomagają odchudzanie

Rzodkiewka zawiera tylko 16 kcal w 100 g. Niska kaloryczność w połączeniu z dużą ilością wspomagającej oczyszczanie wody i cennych dla zdrowia witamin to doskonały zestaw odchudzający.

Rzodkiewki wzmacniają włosy i paznokcie

Są źródłem cennych związków siarki. Jedzenie rzodkiewki wspomaga budowę płytki paznokci i wzmacnia cebulki włosów.

Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalną medycynę i alternatywne podejście do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s