Kolagen w diecie


Dieta z kolagenem dobra na wzrok

Kolagen to białko włókniste. Odpowiada za elastyczność i wytrzymałość komórek i narządów. To główny składnik włóknisty skóry, błon śluzowych, ścięgien, chrząstek stawowych, kości, zębów i naczyń krwionośnych.

Jego źródłem są produkty spożywcze, ale nasz organizm z dużej mierze sam wytwarza włókna kolagenowe. Trzeba mu tylko dostarczyć odpowiednich składników.

Uwaga! Dawka kolagenu dla każdego jest inna (jest różnie przyswajany), ale jego niedobór łatwo rozpoznać.

Gdzie jest kolagen i co się dzieje, gdy go brakuje?

Oko niemal w całości składa się z kolagenu i z tego powodu jego niedobór wpływa na ostrość wiedzenia. Skóra i tkanka podskórna są elastyczne dzięki dużej zawartości kolagenu.

Uwaga! Brak kolagenu jest przyczyną tworzenia się zmarszczek, przebarwień i cellulitu. Wolniej goją się rany, łamią się paznokcie, wypadają włosy. Kolagen znajduje się również w stawach, ścięgnach i kościach, objawem jego braku są trudności w poruszaniu, bóle stawów, kręgosłupa. Osłabieniu ulega układ kostny, przez co łatwiej o złamania, które też trudniej się zrastają.  Ścianki naczyń krwionośnych i błony wewnętrzne są osłabione, co powoduje, ze drobnoustroje chorobotwórcze łatwiej wnikają do tkanek. Dlatego spada odporność organizmu.

Gdzie znajdziesz kolagen?

Organizm człowieka po 25. roku życia zaczyna tracić zdolności syntetyzowania kolagenu. Proces ten z wiekiem postępuje, by nasilić się po pięćdziesiątce.

Uwaga! Warto to diety włączyć produkty, które zawierają kolagen, np. galarety mięsne i rybne, zupy na wywarze z kości i kurzych łapek, salcesony, golonki, podroby i galaretki owocowe.

Może się okazać, że dieta złożona z takich produktów ma zły wpływ na gospodarkę tłuszczową i wtedy najlepsza opcją jest wzbogacenie codziennych posiłków produktami wspomagającymi naturalną produkcję kolagenu.

Co wspomaga naturalną syntezę kolagenu?

1. Witamina A (marchew, dynia).

2. Witamina E (oleje roślinne, kiełki, ziarna sezamu, produkty pełnoziarniste, nasiona słonecznika, orzechy, migdały avocado).

3. Witamina C (owoce cytrusowe, jagody, porzeczki, papryka, pomidory, natka pietruszki, kapusta kiszona).

4. Siarka (por, cebula, czosnek i jaja).

5. Miedź (kakao, gorzka czekolada, pestki dyni, ziarna słonecznika, orzechy, płatki owsiane i kasza gryczana, wątróbka).

6. Flawonoidy (jagody, porzeczki, aronia, winogrona, papryka czerwona, pomidory, buraki, brokuły, sałata i zielona herbata).

7. Kwasy Omega 3 (ryby i owoce morza, siemię lniane, orzechy, pestki i avocado).

8. Koenzym Q10 (kiełki, rośliny strączkowe, brokuły, szpinak, tran i orzeszki ziemne).

Jadłospis wspomagający syntezę kolagenu

I śniadanie: płatki owsiane na mleku z owocami jagodowymi, pestkami słonecznika i dyni | zielona herbata

II śniadanie: porcja galaretki mięsnej | kromka chleba pełnoziarnistego | papryka czerwona

Obiad: zupa pomidorowa na bulionie z kurzych łapek | porcja dorsza pieczonego w folii | sałatka z czerwonych buraczków

Podwieczorek: sałatka owocowa z siekanymi orzechami i migdałami

Kolacja: sałatka z avocado, pomidorów, kiełków, sałaty i gotowanych jaj doprawiona sosem winegret | kromka chleba pełnoziarnistego

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s