Dlaczego warto jeść natkę, szczypior i koperek?


7 powodów, dla których warto jeść natkę, szczypior i koperek

Kolor pożywienia jest równie ważny, co jego wartość odżywcza. Barwniki roślinne biorą udział w transporcie tlenu, azotu oraz witamin. O tej porze roku szczególne znaczenie ma zieleń. Odpowiedzialny za nią chlorofil absorbuje energię słoneczną, zwiększa odporność, a także chroni przed anemią i wolnymi rodnikami.

Uwaga! Świeży koperek, natkę oraz szczypiorek łącz z nabiałem, śmietaną, biały, serem oraz jajkami ze względu na sporą zawartość szczawianów, które mogą odpowiadać za powstawanie kamieni nerkowych.

Natka, szczypior i koperek wzmacniają odporność

Połączenie dużej zawartości witaminy C (w szczypiorku czy natce jest niemal trzy razy tyle, co w cytrynie) z właściwościami bakteriobójczymi sprawia, ze zielenina skutecznie dba o układ immunologiczny.

Natka, szczypior i koperek zapobiegają anemii

Natka nie tylko dostarczy Ci żelaza, ale także ułatwi przyswajanie tego składnika z innych produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Szczypior i koperek są źródłem dużej ilości kwasu foliowego, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.

Natka, szczypior i koperek regulują trawienie

Koperek zawiera olejki eteryczne, które stymulują wydzielanie soków żołądkowych. Poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach poprawiają one trawienie i przyswajanie pokarmów oraz działają wiatropędnie.

Natka, szczypior i koperek dbają o serce

Natka, szczypiorek i koperek są bogatym źródłem potasu i dzięki temu obniżają ciśnienie tętnicze. Listki pietruszki regenerują też włosowate naczynia krwionośne, a znajdujące się w koperku przeciwutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu.

Natka, szczypior i koperek oczyszczają organizm

Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, zapobiega infekcjom układu moczowego, działa moczopędnie i odtruwająco. W usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii pomaga także bogaty w witaminy oraz sole mineralne szczypiorek.

Natka, szczypior i koperek chronią przed wolnymi rodnikami

Koperek jest źródłem cennych flawonoidów (w tym kwercetyny) i dzięki temu redukuje stany zapalne oraz zapobiega rozwojowi nowotworów (szczególnie układu pokarmowego, jamy ustnej i płuc).

Natka, szczypior i koperek dezynfekują i odświeżają

Koperek i natka usuwają bakterie, hamują rozwój infekcji w obrębi jamy ustnej, a także odświeżają oddech.

Witaminowy koktajl

Do blendera wrzuć po pół 1/2 pęczka natki, koperku i szczypiorku. Dodaj sok z cytryny i 1/3 szklanki cukru trzcinowego. Zmiksuj z litrem wody. Pij szklankę raz dziennie, na czczo, by podnieść odporność.

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s