Dlaczego warto jeść truskawki?


Dlaczego warto jesc truskawki7 powodów, dla których warto jeść truskawki?

Truskawki są lepszym źródłem witaminy niż cytrusy! Dostarczą Ci też B1 i B2 oraz PP, które utrzymują skórę w dobrej kondycji, a także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego.

Uwaga! Zdarza się, że truskawki wyzwalają histaminę wewnętrzną, co prowadzi do reakcji alergicznych.  Najczęściej jest to wysypka lub biegunka. Uczulenie na te owoce może się pojawić w każdym wieku.

Truskawki walczą z anemią

Zawarte w truskawkach żelazo leczy niedokrwistość, a witaminy C i B6 oraz kwas foliowy pomagają ten minerał wchłaniać. Owce chronią więc przed anemią, wzmacniają organizm, a także dbaj o cerę i włosy.

Truskawki ułatwiają trawienie

Są bogatym źródłem soli organicznych, które wpływają na poprawę przemiany materii i pektyn, które oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.

Truskawki dbają o układ kostny

Zawarty w nich wapń oraz fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni.

Truskawki wspomagają układ krążenia

Przeprowadzone badania wykazały, że truskawki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i utrudniają wchłanianie tłuszczu. Duża w tym zasługa bromeliny – enzymu, który odpowiada za rozkład białka oraz przyspiesza spalanie tłuszczu.

Truskawki działają bakteriobójczo

Są źródłem fitocydów – związków o właściwościach bakteriobójczych, istotnych np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. Dzięki rutynie i garbnikom wspomagają zaś walkę z infekcją dróg oddechowych i działają napotnie.

Pomagają też w zwalczaniu wirusa Herpes, powodującego półpaśca i opryszczkę.

Truskawki odkwaszają organizm

Bogate w magnez, wapń i potas truskawki obniżają kwasowość moczu. Warto je jeść przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych, chorobach reumatycznych i podagrze.

Truskawki pomagają walczyć z cukrzycą

Dzięki niewysokiemu indeksowi glikemicznemu (50 IG) zapobiegają wyrzutom insuliny. Są też źródłem łatwo przyswajalnych cukrów – glukozy i fruktozy. Dlatego mogą po nie sięgać diabetycy.

Truskawki na rany

Garść truskawek zgnieć w dłoniach i lekko podgrzej na suchej patelni. Nałóż na kompres i umieść w chorym miejscu. Okłady pomagają w leczeniu ran i wrzodów.

A co byś powiedział, gdybyś mógł poznać przyczynę niemalże wszystkich naszych schorzeń po 40 roku życia oraz dowiedział się jak można temu zapobiec już w młodości?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s