Dlaczego warto jeść szpinak?


7 powodów, dla których warto jeść szpinak

Szpinak jest bogatym źródłem potasu, żelaza i kwasu foliowego. Za sprawą beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny ma właściwości antynowotworowe, zapobiega starzeniu, dba o oczy i skutecznie chroni przed miażdżycą.

Uwaga! Szpinak zawiera kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do powstawania kamicy nerkowej. By temu zapobiec, jedz go z zawierającym wapń nabiałem: śmietaną, serem, jajkami.

Szpinak obniża ciśnienie krwi

Po liście szpinaku sięgaj regularnie, gdy chorujesz na nadciśnienie. Dzięki dużej zawartości potasu stanowi on naturalny środek leczniczy. W połączeniu z magnezem reguluje zaś pracę serca.

Szpinak chroni przed miażdżycą

Dzięki zawartości luteiny, beta-karotenu i dużej ilości witaminy C szpinak obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału oraz udaru.

Szpinak zapobiega nowotworom

Bogaty w cenne antyutleniacze szpinak to naturalny sojusznik w walce z rakiem. Szczególnie polecany palaczom (także biernym). Dieta bogata w szpinak zmniejsza ryzyko nowotworu płuc.

Szpinak leczy stres

To ważne źródło magnezu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i uspokaja. Zapobiega także nawracającym bólom oraz zawrotom głowy.

Szpinak wspomaga produkcję czerwonych krwinek

Szpinak jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza (jest go jednak mniej, niż uważano przed laty). Pierwiastek ten transportuje tlen i odgrywa ważna rolę w produkcji czerwonych krwinek. Krzepnięcie krwi wspomaga zaś witamina K.

Szpinak stymuluję pracę trzustki

Szpinak zawiera roślinną sekretynę – hormon wydzielany przez błonę śluzową jelit. Sekretyna pobudza produkcję soku trzustkowego i pracę hormonu żołądkowo-jelitowego.

Szpinak dba o wzrok

Zielone liście zawierają naturalny barwnik zwany luteiną, który chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. Zdaniem amerykańskich naukowców, szpinak może też, w niektórych przypadkach, przywrócić wzrok, lecz bez zdolności postrzegania barw.

Sok szpinakowy na poprawę krzepliwości kwi

Zmiksuj szklankę szpinaku z obranym bananem i garścią jagód. Rozcieńcz wodą. Codzienne picie zaleca się osobom z trudno gojącymi się ranami i siniakami.

Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. …

Zacznij działać i dowiedz się jak wyleczyć się z choroby…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s