Dlaczego warto jeść bób?


7 powodów, dla których warto jeść bób

Ma niską zawartość sodu, a w zamian jest bogatym źródłem potasu i rozpuszczalnego błonnika. dzięki temu reguluje poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Dostarcza też szczególnie ważnych dla kobiet 50+ fitohormonów.

Uwaga! Bób często wywołuje wzdęcia. Aby tego uniknąć, zalej go gorącą wodą i ostaw na godzinę. Wylej wodę. Ziarna przełóż do garnka. Zalej czystą wodą i dopiero ugotuj.

Bób chroni przed miażdżycą

Wiążąc kwasy żółciowe w jelicie grubym, bób obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. W 100 g ziaren jest aż 706 g białka.

Uwaga! Dlatego powinien znaleźć się w diecie osób, które cierpią na choroby układu krążenia i muszą ograniczyć spożycie mięsa – bogatego nie tylko w białko, lecz też niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe.

Bób walczy z Alzheimerem

Jest doskonałym źródłem dbającej o pracę mózgu choliny. Jej spożywanie może pomóc w zachowaniu lepszej pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera.

Bób zapobiega nowotworom jelita grubego

To zasługa lektyny. Tern rodzaj białka wnika w błonę śluzową jelita, uniemożliwiająca powstawanie komórek rakowych i hamuje rozwój już zmutowanych.

Bób wspomaga leczenie choroby Parkinsona

Bób to naturalne źródło lewodopy – biologicznie aktywnej formy dopaminy (neuroprzekaźnika). Lewodopa, przechodząc do krwi do mózgu, jest przetwarzana w dopaminę, dzięki czemu poprawia sprawność ruchową chorego.

Bób zapobiega anemii

Jest pomocny zarówno w leczeniu niedokrwistości mikrocytarnej (konsekwencja niedoboru żelaza), jak i anemii megaloblastycznej, spowodowanej niedoborem kwasu foliowego i witaminy B12.

Bób dba o koncentrację i nastrój

100 g surowego bobu pokrywa 106% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Zaleca się go wiec osobom w depresji i… młodzieży przed egzaminami.

Bób reguluje trawienie

Dzięki dużej zawartości błonnika bób sycący, usprawnia prace jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

Bób na biegunkę

Przebierz i umyj 1/2 kg ziaren bobu. Zalej litrem wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 30-40 minut. Zlej wodę. Pij po szklance 3-4 razy dziennie, aż do ustąpienia objawów.

Wiele osób szuka coraz bardziej rozpaczliwie sposobów, dzięki którym będą mogli wyleczyć się z poważnych chorób, często uważanych za nieuleczalne. …

Zacznij działać i dowiedz się jak wyleczyć się z choroby…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s