Dlaczego warto jeść cukinię?


7 powodów, dla których warto jeść cukinię

Najzdrowsze są młode zielone cukinię. Warto zjadać je ze skórką, bo tuż pod nią kryją się cenne fitosterole, beta-karoten, witaminy z grupy B, witamina C, potas, magnez, wapń oraz jod.

Uwaga! Ze względu na małą zawartość błonnika, cukinia jest jednym z pierwszych warzyw, które można jeść po operacji żołądka lub jelit oraz po przebytym zatruciu pokarmowym.

Cukinia wspomaga trawienie i leczy zgagę

Ma mało błonnika, wiec jest lekkostrawna i nie obciąża układu pokarmowego. Przynosi ulgę przy nadkwasocie, wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz chorobach wątroby. Cukinia polecana jest seniorom, bo aktywuje prace motoryczną żołądka, likwiduje zaparcia, normalizuje mikroflorę jelitową i ułatwia przyswajanie białka.

Cukinia chroni siatkówkę oka

Jest źródłem luteiny i zeaksantyny – barwników roślinnych, które zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienie plamki żółtej).

Cukinia zapobiega nowotworom

Cukinia zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego: żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej.

Cukinia odtruwa organizm

Niemal w 90% składa się z wody, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. W dodatku, jej miąższ nie kumuluje trucizn i metali ciężkich.

Uwaga! Nie musisz kupować cukinii z upraw ekologicznych, a te ze straganów z powodzeniem można podawać dzieciom.

Cukinia poprawia pamięć i uspokaja

Dzięki witaminom z grupy B, cukinia wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi objawy stresu, poprawia pamięć oraz zapobiega depresji.

Cukinia pomaga w walce z cukrzycą

Nawet po ugotowaniu ma niski indeks glikemiczny. Warto zagęszczać nią zupy i sosy, ponieważ syci, ale nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Cukinia zapobiega atakom artretyzmu

Cukinia działa odkwaszająco, przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Polecana jest osobom chorym na dnę moczanową (artretyzm).

Mikstura na stres i depresję

1/2 szklanki suszonych w słońcu i oczyszczonych z łusek nasion cukinii pokrój, wymieszaj ze szklanką miodu oraz łyżeczką cynamonu. Przechowuj w słoiku bez dostępu światła.

Dawkowanie: codziennie rano zażywaj po łyżce mikstury wymieszanej z 1/2 szklanki letniej wody.

Czy chciałbyś dowiedzieć się na czym polegają nowoczesne zasady niekonwencjonalnej diagnostyki i leczenia? A co byś powiedział, gdybyś mógł poznać przyczynę niemalże wszystkich naszych schorzeń po 40 roku życia oraz dowiedział się jak można temu zapobiec już w młodości?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s