Dlaczego warto jeść maliny?


7 powodów, dla których warto jeść maliny

Bogactwo witamin, ważnych mikroelementów, przeciwutleniaczy oraz błonnika sprawia, że naturalnie słodkie maliny to prawdziwe remedium na wiele groźnych schorzeń.

Uwaga! Maliny zawierają sporo puryn. Dlatego osoby cierpiące na dnę moczanową (podagrę) oraz niewydolność nerek powinny zachować ostrożność przy ich jedzeniu. Na maliny powinni też uważać alergicy.

Maliny leczą przeziębienie

Są bogatym źródłem witaminy C (jak wszystkie czerwone owoce), która wzmacnia układ odpornościowy. Zawierają też salicylany. Dzięki nim, podobnie jak aspiryna czy polopiryna, działają rozgrzewająco, napotnie i antyseptycznie. Łagodzą ból oraz kaszel i obniżają gorączkę.

Maliny chronią przed rakiem

To dzięki polifenolom – silnym antyoksydantom, które neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój nowotworów. Regularne jedzenie malin pomaga zapobiec powstawaniu raka przełyku, płuc, jamy ustnej, gardła, trzonu macicy, trzustki, prostaty i odbytu.

Maliny wzmacniają układ krążenia

Zawarte w nich antocyjany, potas i polifenole hamują stany zapalne mogące prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych i chronią przed zawałem.

Maliny redukują masę ciała

Maliny są źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii i oczyszcza układ pokarmowy. Ponadto zawierają keton malinowy, naturalny związek z grupy fenoli, spalający tłuszcz i zapobiegający jego odkładaniu (działa podobnie jak l-karnityna!).

Maliny wspomagają walkę z cukrzyca typu 1

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że maliny pomagają utrzymać poziom cukru we krwi na stałym poziomie.

Maliny chronią przed promieniowaniem UV

Olej znajdujący się w pestkach malin z powodzeniem może zastąpić chemiczne filtry stosowane w kosmetykach.

Maliny regulują krwawienie

Maliny i przygotowane z nich napoje rozluźniają mięśnie macicy, łagodzą bóle menstruacyjne i hamują obfite krwawienie. To ważne również dla tych kobiet, które cierpią na przerost endometrium.

Rozgrzewająca nalewka malinowa

1 kg malin zalej w słoju 1 l spirytusu. Po miesiącu zlej płyn, przecedź. Połącz z syropem z 1 l wody i 1/2 kg cukru. Odstaw na 14 dni, zlej do butelek.

Dawkowanie: pij przy infekcji po 3 łyżki dziennie.

Oto sposoby, którymi sama się wyleczyłam, bez tabletek i lekarzy…”

„Przyjmując styl życia taki, jaki ogólnie jest nam znany, zdrowia sobie nie wypracowałam. Przeciwnie…”

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s