Dlaczego warto jeść winogrona?


7 powodów, dla których warto jeść winogrona

Najzdrowsze są pestki i skórka, bo to w nich znajdują się zapobiegające nowotworom i chorobom serca flawonoidy. Ze względu na przeciwutleniacze najlepiej wybierać ciemne odmiany winogron.

Uwaga! Częste picie dużych ilości soku z czerwonych winogron znacznie utrudnia przyswajanie żelaza z pożywienia (nawet o 60-70%). Na szczęście, sok z jasnych winogron działa dokładnie na odwrót.

Winogrona niszczą komórki nowotworowe

Dowiedziono, że zawarte w nich antyutleniacze, a także witamina C i A przyczyniają się do śmierci komórek odpowiedzialnych za rozwój białaczki, raka sutka, jelit, skóry, płuc, żołądka oraz prostaty.

Winogrona dbają o tarczycę

Winogrona (obok gruszek) to jedne z nielicznych owoców, w których jest jod. Szczególnie często powinny wiec sięgać po nie osoby z niedoczynnością tarczycy.

Winogrona chronią przed miażdżycą i cukrzycą

Zawarte w białych, czerwonych i czarnych winogronach polifenole zapobiegają stanom zapalnym i uszkodzeniom narządów u osób z rozwijająca się miażdżycą oraz cukrzycą typu 2.

Winogrona zapobiegają rozwojowi nadciśnienia

Bogactwo flawonoidów wpływa na poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. Dzięki fitochemikaliom (roślinne przeciwutleniacze) winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a co za tym idzie, znacznie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowym.

Winogrona wspomagają kuracje hormonalne w okresie menopauzy

Są źródłem rzadkiego pierwiastka – boru, który sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu estrogenów.

Winogrona przeciwdziałają zaparciom

Ciemne winogrona zawierają dużo błonnika, który działa jak naturalny środek przeczyszczający.

Uwaga! Należy zjadać je razem ze skórką i pestkami.

Winogrona wzmacniają kości

To przede wszystkim zasługa witamin K i B1 (najwięcej w jasnych winogronach), a także fosforu i wapnia – głównych budulców kości oraz zębów.

Rozgrzewająca nalewka z winogron

1 kg winogron zalej w słoju 1 l spirytusu (70%). Odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsaj słojem. Zlej płyn. Do owoców dodaj 1/2 kg miodu. Po 2 tygodniach zlej syrop i połącz go ze zlanym wcześniej alkoholem. Odstaw na 3 miesiące.

Pij na rozgrzewkę po kieliszku.

Najlepsza inwestycja we własne zdrowie?

Kliknij i sprawdź »

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s