Dlaczego warto jeść chrzan?


dlaczego warto jesc chrzan4 powody dla których warto jeść chrzan

Chrzan jest źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K i minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, siarki, manganu, sodu i cynku. Działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle stawów i przyspiesza przemianę materii. Najbardziej wartościowe są korzenie świeżo wykopane lub te przechowywane w temperaturze 2 stopni (na najniższej półce w lodówce nad pojemnikami na warzywa). Leżąc nawet 2 tygodnie, stracą tylko niewiele cennych substancji.

Ale i kupiony chrzan tarty, póki zachowuje ostry smak, ma zdrowotne właściwości. Wybieraj w sklepie ten o jak najniższej zawartości dodatków, najlepiej 20-30%. Wystarczy jeść 20 g (dwie łyżeczki) tej przyprawy dziennie, aby skorzystać z jej dobrodziejstw.

Uwaga! Olejki lotne zawarte w chrzanie mogą podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego. Dlatego z jedzenia go powinny zrezygnować osoby z wrzodami żołądka, refluksem przełykowym, zgagą i zespołem jelita drażliwego.

Chrzan działa bakteriobójczo

Zabija wiele bakterii opornych na antybiotyki: listerię spotykana w nieświeżej żywności, szczególnie groźną dla starszych osób z upośledzeniem odporności, E-coli powodująca m.in. zakażenia pęcherza i zapalenia płuc oraz gronkowce odpowiedzialne za choroby skóry, stawów i układów: moczowego, oddechowego, pokarmowego.

Chrzan zmniejsza ryzyko zachorować na raka

Jest źródłem kwercetyny i związków siarkowych – glukozynolanów. Badania wykazały, ze hamują one namnażanie się komórek nowotworowych. Dotyczy to raka pęcherza, płuc i przełyku oraz żołądka (nawet o 30-40%).

Chrzan leczy zatoki przynosowe

Podczas siekania lub tarcia chrzanu (ale także wówczas, gdy żujesz wiórki startego chrzanu) wydzielają się lotne substancje, które odkażają zatoki, udrożniają je i ułatwiają oddychanie. To z nich pochodzi ostry smak. Przy infekcji zatok chrzan warto dodawać nie tylko do potraw. Możesz go zjeść 1/3 łyżeczki, np. z chlebem, gdy dokucza Ci zatkany nos.

Chrzan polepsza trawienie

Za sprawą związków siarkowych chrzan ułatwia trawienie białka zwierzęcego, pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych, dlatego warto go jeść z tłustymi daniami.  Polecany jest też dlatego, ze jego składniki (potas – 246 mg w 100 g, a także kwercetyna) pomagają obniżyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi.

Ciasto chrzanowe na bolące stawy

Z 1/2 kg mąki, 10 dag utartego chrzanu, łyżki oleju i niewielkiej ilości wody zagnieć ciasto jak na pierogi. Rozwałkuj na plastry grubości 5 mm. Ogrzej ciasto (np. przy kaloryferze). Połóż na bolące miejsce i owiń je ręcznikiem. Trzymaj 15-20 minut. Gdy zacznie piec, zdejmij, opłucz zaczerwienione miejsce. Osusz, posmaruj oliwką. Tego samego ciasta możesz używać przez ok. 3 tygodnie. Trzymaj je w zamykanym pudełku w lodówce.

Na kaszel używaj ciasta jak baniek (rób z niego okład na plecy i ramiona).

Jak nauczyć się śnić sny, które uzdrowią Twoje ciało, umysł, przywrócą Ci energię i dobre samopoczucie?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.