Dlaczego warto jeść miód?


5 powodów dla których warto jeść miód

Zawarte w miodzie cukry są dla organizmu lepiej przyswajalne niż inne, a poza tym miód to prawdziwa skarbnica witamin (A, B1,B2, B6, C, D, H, K, PP) i pierwiastków: magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, krzem. Jednak, choć warto dodawać go do potraw i napojów, miód najlepiej jeść na surowo, ponieważ zawarte w nim dobroczynne enzymy giną już w temp. 60 st.

Aby organizm w pełni skorzystał z prozdrowotnych właściwości miodu, nie musisz go jeść bardzo dużo. Dziennie wystarczy, ze zjesz tyle gramów, ile kilogramów ważysz, np. przy wadze 70 kg warto jeść 70 g (czyli 5 łyżeczek) miodu dziennie.

Uwaga! Więcej niż łyżkę miodu na tydzień nie powinny jeść osoby z chorobami przewodu pokarmowego (bo podrażnia) oraz cukrzycy (powinni wybierać miód wielokwiatowy i akacjowy, które mają niższy niż inne miody indeks glikemiczny, ok. 54 IG).

Miód leczy anemię i pomaga jej zapobiegać

Zwiększa liczbę czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny oraz żelaza we krwi. Nawet gdy nie jesz go dużo, przez 2 tygodnie może podnieść poziom tego pierwiastka w organizmie aż o 18%.

Miód usprawnia układ krwionośny i oddechowy

Miód wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszenie częstości akcji serca. Dzięki temu, że rozkurcza naczynia krwionośne, lepiej natlenione są płuca, a z nimi cały organizm.

Miód pomaga zapobiegać miażdżycy

To dlatego, że regularnie jedzony o 7% obniża we krwi poziom homocysteiny, która odpowiada za zlepianie się płytek krwi i rozwój miażdżycy. Nawet umiarkowane podwyższenie tego aminokwasu może się przyczyniać do powstania zakrzepicy żylnej.

Miód usprawnia pracę nerek

Badania dowiodły, że miód wyraźnie obniża we krwi poziom mocznika, kreatyniny i kwasu moczowego. Podwyższony poziom tych substancji świadczy o tym, że działanie nerek jest zakłócone.

Miód odtruwa wątrobę

Działa ochronnie na tkankę wątroby, zabezpieczając przed uszkodzeniem pod wpływem trucizn. Miód powinien być stałym składnikiem diety osób narażonych na wdychanie smogu i różnego rodzaju pyłów. Naukowcy z USA stwierdzili, że zagrożeni pylicą górnicy, którzy regularnie jedli miód, zapadali na nią o 10 lat później niż ci, którzy go unikali.

Miodowa kuracja na schorzenia wątroby

Do 1/2 szklanki wody dodaj 2 łyżeczki miodu, łyżkę stołową oliwy, sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstaw na 12 godzin. Pij raz dziennie. Po wypiciu połóż się na ok. 20 minut na prawym boku. Kuracje stosuj przez 2 miesiące. Zrób 4 tygodnie przerwy. Powtórz.

Jak nauczyć się śnić sny, które uzdrowią Twoje ciało, umysł, przywrócą Ci energię i dobre samopoczucie?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s