Dlaczego warto jeść mniszek lekarski?


6 powodów dla których warto jeść mniszek lekarski

Mniszek lekarski jest źródłem witaminy A, z grupy B, C, E, K, kwasu foliowego (27 mg w 100 g) oraz minerałów:  wapnia (187 mg w 100 g), żelaza (3,1 mg w 100 g, więcej niż szpinak), fosforu, magnezu, potasu (aż 397 mg w 100 g), cynku, sodu. Dzięki luteolinie wspomaga pamięć.

Aby odróżnić mniszek lekarski od mlecza polnego, który ma bardzo podobne kwiaty, sprawdzaj, skąd wyrastają liście rośliny. Liście mniszka rosną od kłącza i tworzą rozetkę na ziemi. Liście mlecza wyrastają z jego łodygi.

Uwaga! Niektóre osoby mają alergię na mniszek lekarski. Reakcja alergiczna może wystąpić także u uczulonych na pokrewne rośliny: ambrozje, chryzantemy, nagietki oraz stokrotki.

Mniszek lekarski zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej

Zapobiega miażdżycy tętnic, wywołanej dieta o wysokiej zawartości cholesterolu. Dzieje się tak dzięki silnym przeciwutleniaczom, które roślina zawiera.

Mniszek lekarski chroni przed rakiem

Badania wykazały, że wyciąg ze świeżych liści i kwiatów mniszka lekarskiego hamuje wzrost komórek nowotworów sutka i prostaty. Warto wiec w sezonie jeść je profilaktycznie, np. jak składnik surówek.

Mniszek lekarski zabezpiecza skórę przed fotostarzeniem

Zarówno liście, jak i kwiaty pomagają w bezpiecznym wchłanianiu przez organizm promieniowania słonecznego UVB. Chronią także skórę przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników.

Mniszek lekarski działa przeciwcukrzycowo

Zawiera aż cztery substancje (np. kwas chlorogenowy), które zapobiegają „skokom” poziomu cukru we krwi i spowalniają jego wchłanianie. Pomagają też w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Mniszek lekarski zapobiega chorobom wątroby

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i antyzapalnym. Chronią one wątrobę przed działaniem toksyn, np. alkoholu.

Mniszek lekarski wzmacnia odporność organizmu, działa bakterio-oraz grzybobójczo

To dzięki peptydom i polisacharydom. Naukowcy stwierdzili, że wyciąg z liści i korzeni mniszka lekarskiego jest tak skuteczny, że może być wykorzystywany przez stomatologów jako środek odkażający zainfekowane kanały korzeni zębów.

Jak przygotować mniszek lekarski do jedzenia?

Zbieraj go minimum 50 metrów od dróg (ze względu na spaliny) i pól (ze względu na pestycydy).

Nie zmywaj pyłku z kwiatów. Kwiaty zbieraj w suchy i słoneczny dzień. Nie myj ich, żeby nie spłukać z nich pyłku. Aby wypłoszyć owady, połóż je na 1 godzinę na białym papierze lub starym obrusie.

Liście przechowuj nieumyte. Myj je dopiero przed użyciem, bo suche będą lepiej się przechowywać. Owiń je w gazetę, włóż do plastikowej torby, zawiąż. Schowaj do pojemnika na warzywa w lodówce. Tak przechowywane mogą leżeć 3-4 dni. Przed jedzeniem namocz je kilka minut w zimnej wodzie, a potem opłucz z piasku pod bieżącą wodą. Przebież liście, odrzucając suche i uszkodzone.

Pozbądź się goryczki. Jeżeli trafisz na starsze rośliny, ich listki mogą być gorzkawe. Blanszuj je (zanurzając na 1 min w garnku z wrząca wodą). Następnie przełóż na chwilę do zimnej wody (by zachowały zielony kolor) i np. miksuj na pastę.

Kuracja mniszkiem lekarskim na stany zapalne wątroby i uczucie wyczerpania (wg zielarki Marii Treben)

Zerwij 5-6 łodyg mniszka lekarskiego, umyj je pod bieżąca wodą i osusz na papierowym ręczniku. Same łodygi (bez kwiatów) jedz, żując powoli. Popijaj 2-3 łykami wody. Stosuj raz dziennie po posiłku przez 2 tygodnie.

Jak za pomocą wiedzy o własnym ciele i umyśle wpływać pozytywnie na swoje zdrowie i redukcję stresu?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.