Jaki czosnek wybrać?


Czosnek – jaki dla kogo i jak go jeść?

Czosnek trzyma w ryzach cukier, cholesterol, reguluje ciśnienie, działa niczym penicylina i lek przeciwnowotworowy. A to niejedyne jego zalety. Nic tak nie pobudza odporności, w okresie jesienno-zimowym, jak właśnie czosnek. jest bezcennym lekarstwem dla kobiet w ciąży.

Uwaga! To źródło naturalnych antybiotyków bezlitośnie rozprawiających się z wirusami, bakteriami i to bez skutków ubocznych dla matki i dziecka.

We wszystkich odmianach czosnku znajdziesz mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz innych cennych substancji, które działają jak najskuteczniejsze leki. Ale lepiej go nie przedawkować i zażywać czosnek z umiarem (dla osoby dorosłej odpowiednia dawka to, ok. 4 g czosnku, czyli 1-2 ząbki dziennie).

Regularne jedzenie czosnku to dobry sposób, by zapobiegać nowotworom. Przeprowadzone badania wykazały, że osoby, które często jedzą czosnek są o 1/4 mniej narażone na raka okrężnicy, niż Ci, których dieta go nie uwzględnia. Czosnek polecany jest seniorom, bo zawiera sporo przeciwutleniaczy i substancji przeciwzapalnych, które łagodzą dolegliwości związane z chorobami wieku starczego.

Uwaga! Czosnku nie powinny jeść niemowlęta poniżej 10 miesiąca życia, a starsze dzieci – jedynie niewielkie ilości. Ostrożność zachować powinny osoby, które cierpią na biegunki, choroby wątroby, jelit oraz na zakrzepicę (czosnek rozrzedza krew). Czosnek może także uczulać.

Jak jeść czosnek?

Najwięcej cennych składników dostarczą Ci świeże ząbki czosnku. 2 ząbki surowego czosnku przeciśnij przez praskę, by uaktywniły się prozdrowotne substancje jak allicyna. Czosnek jest źródłem flawonoidów oraz związków siarki, które mogą hamować wzrost komórek rakowych. Zmniejsza on ryzo zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Czosnek da Ci sporo witaminy A, C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza.

Uwaga! Ogrzewanie i przetwarzanie niszczy właściwości czosnku. Dlatego przeciśnięte ząbki dodawaj do sosów z dodatkiem oleju, który zwiększa przyswajalność składników, np. witaminy A.

Czosnek krajowy

W Polsce rośnie aż 14 gatunków czosnku, z czego cztery są uprawiane. Najbardziej popularne są klasyczne odmiany – czosnek sałatkowy (w główce ma 5-6 ząbków o łagodnym smaku) oraz zwyczajny (4-6 ząbków w główce). Mniej znany jest czosnek o jadalnych rurkowatych pędach – wyglądem przypomina młodą cebulę ze szczypiorem. Pędy zbierane przed kwitnięciem są jadalne i bardzo smaczne, po kwitnieniu gorzknieją.

Czosnek chiński

Znajdziesz go niemal w każdym sklepie. Jeśli na opakowaniu nie jest podany kraj pochodzenia, ten czosnek rozpoznasz po tym, że jest dużo większy, śnieżnobiały, wygląda ładniej i okazalej. W smaku jest łagodniejszy i bardziej słodki. Łatwo się go obiera, jest bardzie suchy, nie kiełkuje, ale za to pleśnieje. Jest też tańszy od polskiego. Chińskie ząbki nie są tak aromatyczne jak rodzime, bo zawierają mniej allicyny, substancji, która decyduje o wyjątkowych właściwościach czosnku.

Czosnek niedźwiedzi

Ten czosnek polecany jest kobietom, nastolatkom. Liście czosnku niedźwiedziego o łagodnym, słodkawym smaku i lekko czosnkowym aromacie to idealny dodatek do sałatek dla pań dbających o urodę. Najsmaczniejsze są liście zbierane wczesną wiosną, potem stają się twarde i łykowate. Są dobrym źródłem siarki, a ta jest podstawowym składnikiem białka skóry, włosów i paznokci. Prócz tego aromatyczne liście mają sporo substancji, które pomagają łagodzić stany zapalne przy trądziku.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu,ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.