Dlaczego warto jeść bazylię?


7 powodów dla których warto jeść bazylię

Bazylia nie rośnie w Polsce dziko, ale łatwo ja hodować w ogródku lub w doniczce. I warto, bo ma ona wiele właściwości dobrych dla zdrowia.

Uwaga! Bazylia nie jest wskazana dla osób cierpiących na schorzenia wątroby. Nie powinno się jeść jej w nadmiarze, np. w postaci pesto. W niewielkich ilościach, jako przyprawa, nie jest szkodliwa.

Bazylia działa uspokajająco

Pomoże w zwalczeniu chandry, poprawi nastrój i zmniejszy niepokój. Żucie listków bazylii (są źródłem beta-kariofilenu, składnika m.in. leków na depresję) w trudnych chwilach działa ja pigułka uspokajająca. Ułatwia też zasypianie.

Bazylia łagodzi stany zapalne stawów

To dzięki dużej zawartości eugenolu. Zmniejsza też opuchliznę – zarówno stosowana wewnętrznie, jak i w formie okładów (wystarczy zmiażdżyć liście i przyłożyć na opuchliznę).

Bazylia działa żółciopędnie

Zwiększa apetyt, powoduje wydzielanie śliny, soku żołądkowego, pobudza do działania trzustkę. Zawarte w jej liściach olejki eteryczne ułatwiają trawienie, zmniejszają wzdęcia oraz tendencję do zaparć. Bazylia pobudza też jelita do pracy.

Bazylia przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie

Pomoże pobudzić do pracy nerki, tym samym przyspieszy oczyszczanie organizmu i zmniejszy obrzęki.

Bazylia wzmacnia oczy

Jest bogatym źródłem witaminy A i luteiny, która jest niezbędna do dobrego widzenia. Chroni przed chorobami oczu, które pojawiają się z wiekiem: nocną ślepotą, zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej.

Bazylia zwiększa odporność

Ponieważ zawiera antyoksydanty (m.in. witaminę A, C, K) i mikroelementy (m.in. wapń, potas, żelazo, mangan i magnez). Ma też działanie antybakteryjne, dlatego zapobiega zatruciom pokarmowym.

Bazylia chroni układ krwionośny

Dzięki witaminie A i magnezowi chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, m.in. pośrednio przed odkładaniem się blaszek miażdżycowych.

Napar na niestrawność i wzdęcia

Kopiastą łyżeczkę suszonej bazylii zalej szklanką wrzącej wody, odstaw na 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedź. Wypij, zanim zupełnie ostygnie (nie dosładzaj). W przypadku przewlekłych wzdęć przez tydzień pij codzienne po 2-3 szklanki takiego naparu (pomiędzy posiłkami). Następnie zrób tydzień przerwy i powtórz tygodniową kurację.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu,ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.