Proste kuracje z buraków


Kuracje z buraków

To jedne z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają serce, obniżają wysokie ciśnienie, dbają o wątrobę . Buraki są też lekkostrawne, idealne gdy masz wrażliwy układ trawienny. Ułatwiają wypróżnianie. Możesz stosować je leczniczo, ale i profilaktycznie.

Sok z buraków obniżający ciśnienie krwi

2 buraki obrane ze skóry wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki. Dodaj słodkie jabłko lub łyżkę miodu. Wyciśnij sok.

Jak stosować: pij powoli po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przez 3 miesiące. Codziennie przygotuj świeży sok.

Pasta z buraków na zgagę i nadkwasotę

3 średnie umyte buraki ugotuj w wodzie do miękkości. Obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę. Dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego i odrobinę soli himalajskiej do smaku.

Jak stosować: zjadaj łyżkę po posiłku, gdy odczuwasz zgagę lub pieczenie w ustach.

Mikstura z buraków na zaparcia

6 małych buraków ze skórką dobrze umyj. Owiń z folię aluminiową (każdy burak oddzielnie). Piecz przez godzinę w 180 st. C. Obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W młynku lub moździerzu rozdrobnij łyżeczkę nasion kminku i łyżeczkę białej gorczycy. Dodaj do buraków przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i przełóż do słoiczka.

Jak stosować: codziennie rano zjadaj na czczo 5 łyżeczek buraczanej mikstury z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.

Proszek z buraków chroniący przed miażdżycą

3-4 średnie buraki pokrój w cienkie półplasterki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku (200 st. C), aż buraki się ususzą. Po przestygnięciu suszone półplasterki zmiel w młynku na proszek. Przesyp do słoika.

Jak stosować: zjadaj codziennie łyżkę proszku. Możesz też dodawać go do innych potraw, np. jogurtu, sałatki itp. Kurację stosuj przez 3 miesiące. po miesiącu przerwy możesz ją powtórzyć.

Jak zrobić zakwas buraczany?

1.5 kg buraków obierz i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do szklanego słoja. Zalej przegotowaną, ale chłodną wodą, tak aby przykryła buraki. Dodaj 2 łyżeczki soli himalajskiej, łyżeczkę kminku, 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i kawałek skórki od razowego chleba. Słój przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Przecedź do butelek. Przechowuj w lodówce.

Jak stosować: pij po 1/2 szklanki dziennie. Ma działanie przeciwnowotworowe.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu,ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.