Jak oczyścić trzustkę rozmarynem?


Oczyszczanie trzustki rozmarynemOczyszczanie trzustki rozmarynem

Rozmaryn jest rośliną aromatyczną, ma przyjemny zapach podobny nieco do kamfory, a smak gorzki i palący. Surowiec zawiera dużo ilości olejku lotnego, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i inne złożone związki. Działa moczopędnie, żółciopędnie, rozkurczowo i dezynfekująco oraz podrażniająco na skórę.

Napar z liści i kwiatu rozmarynu, dla swych rozkurczowych właściwości na mięśnie gładkie w obrębie dróg moczowych, przewodu pokarmowego i obwodowych naczyń krwionośnych, zwłaszcza w nogach u osób starszych, stosowany jest wewnętrznie w skurczach jelit, przewodów żółciowych i moczowych, w zaburzeniach krążenia obwodowego, głównie u osób starszych, łącznie ze zmianami starczymi serca. Napar tego ziela stosowany jest także pomocniczo przy kamicy żółciowej. Pobudza też apetyt i reguluje trawienie.

Surowiec rozmarynu wchodzi też w skład mieszanek ziołowych, stosowanych wewnętrznie łącznie z liściem ruty, melisy, mięty oraz korzeniem waleriany jako środek przeciwskurczowy i uspokajający.

Wskazania do stosowania rozmarynu: brak żółci, brak apetytu, skurcze jelit, żołądka, dróg żółciowych, bóle wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego, jajników i gardła, stany zapalne gardła, zaparcia, kamica żółciowa, zastoje żółci, po wycięciu pęcherzyka żółciowego, niewydolność wątroby, zaburzenia trawienne, nudności, nieżyt jelit i żołądka, upławy, skąpe krwawienia miesiączkowe połączone z bólami, zapalenie przydatków, stany zapalne jąder, prostaty; wyczerpanie nerwowe, lęki, bezsenność, wewnętrzny niepokój, stres, zimne, sine ręce, bladość, przeziębienie, stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego, kaszel, katar, choroby zakaźne (grypa, świnka, angina, odra, ospa), reumatyzm, nadciśnienie, zawroty głowy, szum w uszach, chwilowe zaciemnienia w oczach, uderzenia krwi do głowy po schylaniu się, zmarznięcie, skąpomocz, gorączka, osłabienie serca, utrudnione oddychanie, schorzenia skórne.

Jak przygotować napar z rozmarynu: 4-6 g suszonych liści rozmarynu zalać szklanką wrzątku, odstawić na 10-15 minut, następnie przecedzić i pić 3 razy dziennie po 1/3 szklanki tego naparu (najlepiej każdorazowo przygotować świeży napar).

Jak przygotować olej rozmarynowy?

1 szklankę, suchego lub świeżego ziela (liści) rozmarynu zalej 200 ml oleju sojowego lub słonecznikowego o temp. 60 C; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywaj 2-3 razy dziennie po 1-3 łyżki jako dobry środek żółciopędny, żółciotwórczy, regulujący wypróżnienia, trawienie, pobudzający apetyt i rozkurczowy.

Oczyść trzustkę rozmarynem!

Kurację oczyszczania trzustki rozmarynem przeprowadzaj 2 razy w roku – raz wiosną, a potem jesienią.

Jak przyrządzić napar: gałązkę świeżego rozmarynu i 5 świeżych liści szałwii zalej szklanką wody, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Odstaw na 5 minut do zaparzenia, przestudź i pij osłodzony niewielka ilością miodu. Codziennie przygotuj świeży napar. Pij wieczorem, po kolacji przez 2-3 tygodnie.

Jak działa: napar z rozmarynu i szałwii wspomaga pracę trzustki i ułatwia wydalanie nagromadzonych w tym organie toksyn. Oprócz właściwości oczyszczających rozluźnia napięte w ciągu całego dnia mięśnie i ułatwia zasypianie.

Dlaczego jedzenie szkodzi… przeczytaj specjalny raport…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.