Dlaczego warto jeść zielone pomidory?


6 powodów dla których warto jeść zielone pomidory

Dawniej zielone pomidory wykorzystywano tylko pod koniec lata, gdy nie zdążyły dojrzeć na krzaku. Teraz częściej sięgamy po nie także ze względu na ich smak i… działanie prozdrowotne.

Uwaga! Jeśli cierpisz na nadkwasotę lub zgagę, unikaj zielonych pomidorów, które mogą nasilić te dolegliwości.

Zielone pomidory mają właściwości przeciwgrzybicze

To dzięki zawartości tomatyny, która pełni funkcje obronne w organizmie.

Zielone pomidory zapobiegają zaparciom

To także zasługa tomatyny działającej rozkurczowo w obrębie jelita grubego.

Zielone pomidory są bezpieczniejsze dla alergików niż czerwone

Główne alergeny z pomidorów uaktywniają się wraz z jego dojrzewaniem.

Zielone pomidory obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Dzięki potasowi zmniejszają ryzyko udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego.

Zielone pomidory ułatwiają zrzucanie zbędnych kilogramów

Mają mało kalorii – 10 dag to tylko 18 kcal i w 84% składają się z wody. A błonnik daje uczucie sytości.

Zielone pomidory pomagają w leczeniu żylaków

To zasługa zawartych w pomidorach kwasów, które działają przeciwzakrzepowo i rozrzedzających krew oraz flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne.

Kuracja na żylaki

Umyte i pokrojone w plastry kilka pomidorów połóż na zgrubieniach żył i na węzłach żył kapilarnych, czyli na pajączkach. Ważne, by skóra nie była natłuszczona bezpośrednio przez zabiegiem – plastry zesuną się, a co ważniejsze, zmniejszy się ich działanie. Zabezpiecz okłady folią spożywczą i owiń bandażem. Trzymaj je tak długo, aż poczujesz mrowienie na skórze. Zdejmij plastry i przemyj skórę chłodną wodą, bez detergentów.

Powtarzaj zabieg 2-3 razy dziennie, przez dwa tygodnie. Przez 1 dzień (czyli 2-3 zabiegi) możesz używać tych samych plastrów pomidorów.

Jaka jest jedna, najważniejsza porada, jeśli chodzi zachowanie dobrego zdrowia?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.