Dlaczego warto przejść na wegetarianizm?


Dlaczego warto przejść na wegetarianizm? Wegetarianizm – dlaczego warto?

Przede wszystkim wegetarianie żyją dłużej, a ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (np. nowotwory, zawały serca, cukrzyca) – jest u nich znacznie mniejsze niż u osób, których dieta jest bogata w produkty mięsne (a tym samym niekorzystne tłuszcze nasycone i bardzo dużo białka. Udowodniono to naukowo.

Uwaga! Według najnowszej piramidy żywienia mięso można jeść najwyżej raz w miesiącu.

Co zyskasz przechodząc na wegetarianizm?

Przede wszystkim zdrowie. Osoby na diecie wegetariańskiej są zazwyczaj szczuplejsze, mają niższe BMI od ludzi wszystkożernych. Taka dieta pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów, bo udowodniono, że osoby otyłe i z nadwagą, które stosują dietę wegetariańską, tracą więcej kilogramów niż ludzie jedzący mięso (nawet wówczas, gdy obie grupy spożywają tyle samo kalorii).

Uwaga! Nadwaga i otyłość są przyczyną nadciśnienia tętniczego krwi, zawału serca, problemów ze stawami i kręgosłupem. Nadwaga bywa przyczyną niepłodności i nowotworów.

Wegetarianizm zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, bo udowodniono, że duże spożycie czerwonego mięsa i przetworzonego drobiu zwiększa ryzyko cukrzycy o 43% u mężczyzn i o 30% u kobiet. Do cukrzycy przyczynia się też nadwaga i wysoki poziom cholesterolu spowodowany nadmiernym spożyciem mięsa.

Uwaga! Wegetarianie rzadziej też chorują na raka jelita grubego, bo jedzą więcej błonnika i rzadziej cierpią na zaparcia. Nie mają też problemów ze skórą. Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste dostarczają antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu mogą oni bardzo długo nie martwic się zmarszczkami, brązowymi plamami i innymi problemami skórnymi.

Produkty roślinne są też źródłem witamin i mikroelementów, które poprawiają metabolizm i zapobiegają trądzikowi. A szpinak, jarmuż, fasola, które zastępują w diecie wegetariańskiej białko i dają żelazo, są bogatym źródłem azotanów, a to one „otwierają” naczynia krwionośne, ułatwiając dotlenienie całego organizmu.

Wegetarianizm dobry dla świata

Wegetarianie przyczyniają się do poprawy stanu środowiska naturalnego. To nie są tylko puste słowa, bo produkcja mięsa ma realny, niekorzystny wpływ na naszą planetę, zanieczyszcza powietrze i przyczynia sie do ocieplenia klimatu – a to ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i długość życia.

Uwaga! Każdy hamburger ma taki sam wpływ na globalne ocieplenie jak przejechanie zwykłym samochodem ponad 500 km. Uzyskanie 1 kalorii z białka zwierzęcego uwalnia do atmosfery 11 razy więcej dwutlenku węgla niż uzyskanie tajże kalorii z rośliny.

Produkcja mięsa powoduje powstawanie 22% wszystkich gazów cieplarnianych, lotnictwo odpowiada zaledwie za 2 %.

W jaki sposób możesz łatwo zmienić tradycyjne potrawy na wegańskie?

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.