5 naturalnych odtruwaczy organizmu


5 naturalnych odtruwaczy organizmu 5 odtruwaczy organizmu

Z żywności i powietrzem wchłaniasz szkodliwe substancje (m.in. pestycydy, pleśnie, metale ciężkie). Gdy jest ich mało, organizm radzi sobie z ich usuwaniem, z większą ilością nie. Dlatego musisz go wspomóc produktami neutralizującymi toksyny.

Uwaga! Każdy dzień zaczynaj od wypicia na czczo szklanki przegotowanej wody z sokiem wyciśniętym z cytryny. W ten sposób pobudzisz jelita do pracy i wesprzesz wątrobę w oczyszczaniu organizmu.

Ogórki odtruwają organizm

W ponad 90% składają się z wody. Działają moczopędnie. Pomagają w kamicy nerkowej. Duża zawartość wody i błonnika usuwa toksyny. By wykorzystać te właściwości ogórków, spożywaj je surowe, np. 2 dziennie lub w postaci napoju: obrany ogórek i 2 cm imbiru pokrój w plasterki i zalej litrem letniej wody. Dodaj sok z połowy cytryny i kilka posiekanych listków mięty. Schłodź przez kilka godzin w lodówce.

Jabłka odtruwają organizm

Są źródłem kwasów usuwających toksyny i pomagających utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Pektyny jabłek wiążą toksyny. Owoce te pomagają przy zaparciach. Jedz je surowe ze skórką lub jako mus: kilogram jabłek obierz i pokrój w kostkę, Podlej woda i duś mieszając, aż zmiękną. Przed jedzeniem możesz dodać odrobinę miodu lub cynamonu.

Seler odtruwa organizm

Zarówno korzeniowy, jak i naciowy poprawiają trawienie i usuwają szkodliwe produkty przemiany materii, m.in. kwas moczowy, którego nadmiar odkłada się w stawach i uszkadza je. warto pić na czczo świeżo wyciśnięty sok z 2 selerów naciowych i 2 jabłek.

Cebula odtruwa organizm

Zawarta w cebuli kwercetyna zwalcza wolne rodniki, wiąże część toksycznych metali ciężkich i pomaga je usunąć z organizmu. Rozrzedza krew, oczyszcza naczynia krwionośne z zakrzepów i złogów cholesterolu. Związki siarki pobudzają pracę wątroby, co sprzyja usuwaniu toksyn. Najlepiej jeść cebulę surową, zaraz po pokrojeniu z odrobina soli lub cytryny.

Kapusta odtruwa organizm

Zwłaszcza kiszona. Usprawnia pracę wątroby, która odpowiada za usuwanie toksyn, oczyszcza jelita. Powstające podczas kiszenia pałeczki kwasu mlekowego powstrzymują namnażanie się chorobotwórczych bakterii i grzybów. Poprawiają trawienie. W okresie jesienno-zimowym wypijaj codziennie pół szklanki soku z kiszonej kapusty.

Naturalna odtrutka: oczyszcza i odbudowuje
przepracowaną wątrobę…

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.