Dlaczego warto jeść orzechy włoskie i laskowe?


5 powodów, dla których warto jeść orzechy włoskie i laskowe

Mają dużo kalorii, ale sa jednym z najzdrowszych produktów. Orzechy włoski i laskowe warto jadać właśnie teraz, gdy mają najwięcej dobrych składników i są najsmaczniejsze. Jadane są zwykle jako przekąska lub dodawane są do ciast, ale orzechy pasują właściwie do wszystkiego. Możesz je dodawać do mielonego mięsa na kotlety, nadzienia do pierogów czy naleśników, a nawet do… zagęszczania zup i sosów (łyżka mielonych orzechów na litr).

Uwaga! Kupuj orzechy w łupinach -chronią one ziarna przed ciepłem, światłem i wilgocią, co spowalnia utratę ich właściwości.

Orzechy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego

Witaminy z grupy B oraz magnez poprawiają pamięć i wzmacniają nerwy. Łagodzą też stresy i kłopoty ze snem.

Orzechy wzmacniają serce

Kwas a-linolenowy, którego bogatym źródłem są orzechy włoskie i potas (najwięcej znajdziesz go w orzechach laskowych) wzmacniają serce, pomagają zwalczać arytmię i zapobiegają rozwojowi miażdżycy.

Orzechy chronią przed anemią

Żelazo zapewnia odpowiedni poziom hemoglobiny i czerwonych ciałek we krwi. To istotne dla utrzymania dobrej kondycji, zwłaszcza dla kobiet przed i w okresie menopauzy.

Orzechy regulują ciśnienie krwi

Wszystkie orzechy są bogatym źródłem aminokwasów, które pomagają rozszerzyć naczynia krwionośne, co z kolei obniża ciśnienie krwi. Ciśnienie obniża też witamina D, a witamina E zapobiega zlepianiu się płytek krwi, tym samym zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

Orzechy wspomagają przemianę materii

To zasługa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Mają też sporo błonnika, który chroni przed zaparciami.

Napar na złagodzenie stanów zapalnych błon śluzowych

Napar łagodzi afty, przyspieszy ich gojenie i zmniejszy ból związany z owrzodzeniem. Umyj pod bieżąca wodą 6-7 liści orzecha włoskiego. Pokrój je na paski, włóż do garnka i zalej szklanką zimnej wody. Powoli podgrzewaj, a gdy napar się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez kilkanaście minut. Odstaw do zupełnego ostudzenia.

Płucz usta 2-3 razy dziennie, aż do zmniejszenia dolegliwości.

Jeśli odczuwasz dyskomfort po jedzeniu, ataki kolki, wzdęcia, niestrawność …

Kliknij i sprawdź»

Miłego dnia 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.